Alimentația sănătoasă are un rol extrem de important în creșterea și dezvoltarea cognitivă a copilului. Numeroase studii ne spun că alimentele bogate în acizi grași esențiali Omega-3, pe care organismul nu îi poate sintetiza şi care trebuie aportați din hrană, sunt absolut necesari în dieta copiilor.
Aceștia sunt extrem de concentrați în creier și importanți pentru funcțiile cognitive, de memorie, de învățare, de performanță, dar și pentru cele comportamentale.
Acizii graşi esențiali Omega-3 îmbunătățesc memoria la copii
Este stabilit, că acei copiii care nu primesc de la mamă acizi graşi Omega-3 în cantităţi suficiente în timpul sarcinii au un risc mai mare de a dezvolta tulburări neurologice şi vizuale. Simptomele deficitului de acizi Omega-3 în organism includ oboseală, memorie slabă, încetinită, piele uscată, disfuncţii cardiace, tulburări emotive, de dispoziție.
Pe lângă multe alte beneficii ale acizilor grași Omega-3, cum ar fi scăderea nivelului de colesterol ,,rău’’ în sânge, prevenirea bolilor cardiovasculare, a diabetului zaharat, bolilor de piele, cum ar fi psoriazisul, protejează vederea.
Într-un studiu, care a cuprins aproape 100 de băieţei, grupul de copii cu niveluri mai mici de acizi graşi Omega-3 a manifestat mai multe tulburări de învăţare şi comportament (inclusiv tulburări de somn şi comportament isteric), decât grupul de copii cu nivel adecvat de acizi graşi Omega 3 în organism. În timp ce numeroase studii sunt încă în desfăşurare, este determinat că introducerea alimentelor bogate în Omega 3 în dieta copiilor este o abordare rezonabilă.
Peștele este cel mai bogat aliment în acizi grași Omega-3
Sursele naturale de Omega-3, binevenite inclusiv în alimentația copiilor, sunt:
- Peștele gras (macrou, păstrăv de lac, hering, sardine, somon);
- Alimente de origine vegetală, cum ar fi uleiul de in, semințele de in, nucile, uleiul de rapiță, soia și uleiul de soia, semințele de chia, spanacul, salata, broccoli și varza de Bruxelles, alge marine.
Asociația Americană a Inimii recomandă consumul de pește gras cel puțin de două ori pe săptămână, pentru a preveni bolile de inimă.
Alte alimente cere conțin, de asemenea, acizi grași Omega-3, dar în cantități mai mici sunt:
- fasolea, mazărea, semințele de floarea soarelui, dovleac, susan, ulei de măsline, arahide, alune, fistic, migdale, avocado, cerealele integrale.
Sfaturi de la experți privind consumul de pește:
- Consumă specii variate de peşte
- Somonul sălbatic este preferabil celui de crescătorie
- Curăță grăsimea de peşte și evită să o consumi, nu consuma pielea de pește, îndepărteaz-o înainte de a găti peștele, din cauza că adună multe toxine.
- preparare atentă, la aburi sau prin fierbere la foc mic, păstrează cel mai bine acizii Omega-3 din pește.
Cum să alegi adecvat tipul de pește în alimentația copilului
Pește cu conținut foarte mic de mercur, care nu prezintă pericol pentru sănătate: somon sălbatic proaspăt, anșoa, sardine, hering, macrou, păstrăv, plătică, cambula, crab albastru din Atlantic, creveți, calamar, calcan, langustă, limbă de mare, pollock, scoici, stridii, tilapia.
Pește cu conținut moderat de mercur, pe care gravidele și copiii de vârstă mică ar trebui să-l evite, în rest se consumă de maximum șase ori pe lună: ton, homar, halibut, biban de râu, crap, cod, homar, diavol de mare.
Pește cu conținut mare de mercur, pe care gravidele și copiii de vârstă mică ar trebui să-l evite, în rest – se reduce consumul la cel mult de trei ori pe lună: biban de mare, lufăr, macrou regal, cod, știucă.
Pește cu conținut foarte ridicat de mercur, care ar trebui evitat de fiecare dată: merlin albastru, pește pion roșu, peștele-spadă, tilefish, rechin.
Nu uita, copilașul tău are nevoie de o alimentație sănătoasă şi variată zi de zi, care sa îi aporte nutrienții necesari pentru buna creștere şi dezvoltare!
Sursa: Mamaplus.MD