Cum slăbim corect primăvara? Interviu cu Luminiţa Suveică

Cum slăbim corect primăvara? Interviu cu Luminiţa Suveică

-
//
21.03.2017

Primăvara este momentul în care toată lumea se pune pe slăbit, după anotimpul rece. În lunile friguroase de iarnă, inevitabil, devenim uneori ușor deprimați și încercăm să ne găsim alinarea în „comfort food”, iar începutul sezonului cald este ideal pentru noi rezoluții.

Cum slăbim primăvara şi care sunt cele mai eficiente trucuri în lupta cu kilogramele în plus, discutăm cu Luminița Suveică, doctor în științe medicale, șef al Direcției sănătate a Consiliului municipal Chișinău.

Cum slăbim corect primăvara? Interviu cu Luminiţa Suveică

Cum slăbim corect primăvara? Interviu cu Luminiţa Suveică Dna Suveică, care sunt cele mai eficiente trucuri de a da jos câteva kilograme în perioada de primăvară?

În această perioadă, cele mai eficiente și sănătoase trucuri în micșorarea masei corporale este introducerea în alimentaţie a legumelor şi verdețurilor, precum sunt urzica, leurda, ceapa verde, pătrunjelul. Eficientă este şi reducerea cantității de glucide în alimentație. Cantitatea verdețurilor trebuie să constituie 40% din volumul total al rației alimentare zilnice. Se recomandă consumul acestor alimente la prânz și cină.

Cum slăbim corect primăvara? Interviu cu Luminiţa Suveică Putem arde calorii fără a face sport, cu condiția că ne alimentăm sănătos?

Arderea caloriilor este posibilă fără practicarea sportului, dar nu este posibilă fără mișcare. Iată câteva dintre activitățile practicate de majoritatea femeilor și numărul de kcal pierdute în urma lor:

Spălatul geamurilor – 250 kilocalorii/ oră

Ștersul geamurilor poate arde între 170 și 250 de kilocalorii pe oră, echivalentul a două pungi de chipsuri.

O baie fierbinte – 126 kilocalorii/ oră

O baie fierbinte cu temperatura apei de 40 de grade poate arde mai multe calorii decât mersul pe bicicletă. Explicația pentru acest fenomen este că atunci când temperatura corpului crește, proteinele sunt eliminate și astfel scade nivelul de zahăr din sânge. O oră de stat în cadă este echivalentă cu 25-30 de minute de mers pe jos. Pentru a arde și mai multe calorii este de preferat să faci această baie fierbinte imediat după ce ai servit masa.

Râsul – 78 kilocalorii/ oră

O porție de râs arde mai bine de o calorie pe minut.

Aranjarea patului – 260 kilocalorii/ oră

Schimbatul lenjeriei pentru 4 dormitoare poate arde 65 de calorii în doar 15 minute.

Grădinăritul – 416 kilocalorii/ oră

Doar 30 de minute de lucru în grădină pot duce la arderea a peste 200 de calorii.

Plimbatul – 185 kilocalorii/ oră

Mersul pe jos – 360 kilocalorii/ oră

Mersul pe bicicletă – 300 kilocalorii/ oră

Curățenia în casă – 240 kilocalorii/ oră

Cum slăbim corect primăvara? Interviu cu Luminiţa Suveică

Cum slăbim corect primăvara? Interviu cu Luminiţa Suveică În timpul unui antrenament intens, câtă apă se poate pierde? Ce se întâmplă în organism?

În timpul antrenamentului intens se pierde în fiecare oră între 1 şi 4% din greutatea corpului prin intermediul transpirației. Fluidul vine din interiorul celulelor și din plasma din sânge. Cu cât transpirația este mai abundentă, cu atât volumul plasmei începe să crească, astfel că există mai puțin sânge pe care inima să-l distribuie în corp.Pentru a menține circulația de care organismul are nevoie, inima  îşi crește ritmul cu până la 6 bătăi pe minut.

Cum slăbim corect primăvara? Interviu cu Luminiţa Suveică Este totuși obligatoriu să consumăm 2 litri de apă pe zi, în special în această perioadă?

Consumul apei este foarte important pentru organismul uman. Toate procesele (biologice, chimice) din corpul uman se produc pe bază de apă. În perioada de primăvară organismul își intensifică procesul de restabilire a micro- și macronutrienților, a vitaminelor, la care participă și apa.

Corpul uman este compus din 50-70% de apă. Fiind un solvent universal, apa este necesară pentru digestie, absorbția și transportul de substanțe nutritive, metabolism și îndepărtarea produselor metabolice în urină, realizarea proceselor enzimatice, transmiterea semnalelor electrice între celulele de termoreglare a organismului. Metabolismul apei în organism se produce cu o mare intensitate.

Apa intră în organism sub formă de produse alimentare lichide și solide. O parte din apă este formată în organism în cursul reacțiilor metabolice. În condiții normale, necesarul de apă al unui adult este de aproximativ 40 ml per 1 kg de greutate corporală pe zi. Echilibrul apei este definit de următoarele valori (în ml): apă de băut (ceai, suc, cafea etc.) – 800-1000; supe – 500-600; apa conținută în produsul solid – 700; apa formată în organism – 300-400. Astfel, nevoia zilnică a corpului uman în apă este de 2300-2700 ml.

Cum slăbim corect primăvara? Interviu cu Luminiţa Suveică

Interviu realizat de Xenia Bugneac