Cu toții ne-am confruntat, cel puțin o dată, cu senzația neplăcută de durere în gât. Ne ustură în gât, înghițim și vorbim cu greu, iar vocea este răgușită – toate aceste simptome ne complică viața, iar dacă tratamentul nu este început la timp, pot apărea chiar și complicații serioase. Pentru a evita consecințele neplăcute chiar și în perioadele dintre sezoane, vom încerca să înțelegem ce putem face și ce nu atunci când ne doare gâtul.
Durerea în gât este deseori un simptom pe care îl neglijăm, sperând că aceasta va trece de la sine. Însă acesta este exact cazul când tratamentul trebuie început cât mai devreme. Și asta pentru că, de regulă, cauza durerilor în gât sunt infecțiile bacteriene și virale, care ne atacă organismul.
Trebuie să dăm imediat alarma și să ne adresăm la medic dacă:
- procesul de înghițire este însoțit de dureri puternice (ne este greu să înghițim chiar și saliva);
- gâtul este edemat, iar respirația îngreunată;
- durerea nu trece în decurs de două zile și este însoțită de creșterea bruscă a temperaturii corpului;
- nodulii limfatici sunt inflamați;
- gâtul prezintă depuneri purulente.
În primul rând, medicul nu doar va efectua un examen complex și amănunțit, ci și va pune un diagnostic corect și va prescrie tratamentul corespunzător.
Primul ajutor în caz de durere în gât în condiții casnice
Imediat după apariția senzației de durere în gât, meniul trebuie completat cu o cantitate mare de lichide calde – acestea vor contribui la eliminarea din organism a tuturor substanțelor nocive și la curățarea gâtului.
Trebuie să încercați să vă controlați respirația, adică să respirați, de preferință, pe nas. Trecând prin nas, aerul se încălzește și nu afectează gâtul la fel de mult ca în cazul aerului înghițit pe gură.
După însănătoșire trebuie să înlocuiți periuța de dinți, cea veche este probabil plină de bacterii periculoase.
Specialiștii recomandă consumul deserturilor reci, de exemplu a înghețatei. Recele ajută la reducerea edemului și la atenuarea durerii.
Cel mai eficient remediu în lupta împotriva durerii de gât sunt gargarele cu soluție de sare sau decoct de mușețel. Acestea ajută nu doar la dezinfectarea laringelui inflamat, ci și la îndepărtarea iritației.
De asemenea, trebuie să umidificați permanent încăperile, pentru ca umiditatea aerului să fie de cel puțin 60%.
Cum să nu dăunăm gâtului
Specialiștii afirmă, într-un glas, că administrarea de dropsuri dulci fără antiseptice și consumul de ceai dulce dăunează gâtului, pentru că glucoza este un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor. În plus, suntem nevoiți să înghițim mai des, iar aceasta duce la încordarea inutilă a gâtului.
Este mai bine să nu vorbim șoptit, pentru că astfel încordați și mai mult coardele vocale. În cazul durerilor de gât, comunicarea cu cei din jur trebuie limitată la maximum.
De asemenea, nu trebuie să consumăm produse sărate, condimentate, acre și solide (pesmeți, carne tare) – toate acestea irită gâtul și îi pot dăuna și mai mult.
Nu trebuie administrate nici antibiotice dacă nu știți cauza exactă a durerii în gât. Antibioticele pot slăbi sistemul imunitar și pune în pericol suplimentar organismul.
Este bine să renunțați și la obiceiurile nocive, în primul rând la fumat și la consumul de alcool.
Ajutor medicamentos eficient
Dacă ați încercat toate metodele tradiționale, iar măsurile de precauție nu ajută, este timpul să mergem la farmacie după medicamente.
În lista celor mai eficiente preparate pentru combaterea durerilor în gât, preparatul Trachisan ocupă unul dintre locurile de frunte. Comprimatele de supt, cu proprietăți antimicrobiene și anestezice locale, ajută la atenuarea rapidă a durerii. Conform recomandărilor specialiștilor, preparatul poate fi administrat în cazul proceselor infecțioase și inflamatorii ale cavității bucale și laringelui, tonzilitelor, faringitelor și altor afecțiuni. Comprimatele nu conțin zahăr, de aceea nu provoacă carii și sunt potrivite chiar și pentru bolnavii de diabet zaharat.
Pentru ca tratamentul să fie eficient, adulții și copiii mai mari de 12 ani trebuie să administreze câte un comprimat la fiecare două ore. Pacienții în vârstă de la 4 la 12 ani vor administra până la 6 comprimate pe zi. Senzațiile neplăcute în gât dispar, de regulă, în 2-3 zile, însă pentru ca efectul să fie de durată, preparatul trebuie folosit în decurs de 5 zile.
Preparatul nu este recomandat pentru copiii sub 4 ani, deoarece comprimatele trebuie supte. În timpul sarcinii și în perioada alăptării, Trachisan poate fi administrat doar la indicațiile medicului.