Cu toţii am deprins din copilărie regulile de politeţe: cum să ne comportăm corect la masă, să cedăm locul în transport persoanelor mai în vârstă, cum să primim cadouri de la prieteni, ce putem şi ce nu putem face în locurile publice.
Sex-eticheta nu ne este predată de nimeni, de aceea rămânem dezamăgiţi atât de des – partenerii sexuali nu respectă întotdeauna regulile nescrise, de aceea aşteptarea unei plăceri divine se transformă deseori în tortură, ofense şi neînţelegere.
Dacă nu vă cunoaşteţi de prea mult timp
Atunci când acceptă să petreacă o noapte cu un bărbat, femeia speră, măcar în străfundul sufletului, că acesta îi va deveni soţ. Cum să te comporţi ca să nu o dai în bară, dar nici să nu devii sâcâitoare.
Femeia nu trebuie să se dea drept „preoteasa iubirii. Oricare ar fi cunoştinţele şi abilităţile dumneavoastră în materie de sex, superioritatea în faţa bărbatului în prima noapte îl poate speria. „Nu sunt pentru ea”, „A avut, probabil, amanţi mai experimentaţi, nu sunt de nasul ei”, aşa va gândi un bărbat mai puţin „cunoscător” în comparaţie cu dumneavoastră. Încercaţi să fiţi mai modestă, mai intimidată, puţin neîndemânatică. Măcar puţin.
Nu povestiţi experienţele precedente. Mulţi bărbaţi, la fel ca multe femei, au tendinţa de a întreba despre foştii parteneri şi fostele relaţii. Nu trebuie să povestiţi totul de la prima întâlnire. Oricât ar părea de ciudat, partenerul ar vrea să audă că nu aţi avut pe nimeni de mult timp şi l-aţi aşteptat anume pe el. Este potrivit şi un răspuns de tipul: „Dragule, de parcă aia ar fi fost bărbaţi! Tu, în schimb, eşti un bărbat adevărat”.
Nu organizaţi interogatorii. În primul rând, ele sunt neplăcute pentru partener, iar în al doilea rând, nu uitaţi de prima impresie. Dacă veţi arăta din prima zi cât sunteţi de geloasă, relaţiile se pot termina chiar înainte de a se începe.
Nu cereţi nimic imediat după sex (să vă căsătoriţi, să locuiţi împreună etc.). În special la începuturile relaţiei. Bărbatul poate crede că îl folosiţi. Despre manipulările în sex vom vorbi mai jos.
Discuţiile în pat
„Discuţiile sunt un acord final minunat al unei întâlniri amoroase”, ne învaţă Kamasutra. Regula principală – discuţiile în pat trebuie să fie plăcute pentru amândoi. Dacă vă iubiţi partenerul şi vă simţiţi bine cu el, depuneţi eforturi pentru ca atmosfera conversaţiei să fie plină de bucurie şi linişte sufletească.
- Descrieţi sentimentele: „Tremur toată”, „Când sunt cu tine îmi pierd raţiunea”, „Simţi cât de excitată sunt?”
- Împărtăşiţi partenerului fanteziile dumneavoastră sexuale, visele erotice, dacă le aveţi. Vorbiţi despre cum aţi putea realiza aceste scenarii.
- Şoptiţi cuvinte care să îl ajute să facă ceea ce vă place.
- Atunci când vă admiră corpul, întrebaţi ce îi place cel mai mult. Sau ce îi place să facă.
Nu este recomandat:
- Să discutaţi fostele relaţii şi legături amoroase. Vorba lungă, sărăcia omului – nu uitaţi acest lucru. Dacă totuşi temele respective nu pot fi evitate, nu oferiţi detalii.
- Să glumiţi pe seama greutăţii lui, exteriorului. Ştim cu toţii cât de rapid se formează complexele ca urmare a glumelor sau criticii. Aceasta este aplicabil indiferent de vârstă. Şi dacă bărbaţii pot privi calm o astfel de „evaluare”, pentru femei este mai dureroasă ca orice palmă peste faţă. Dragi bărbaţi, reţineţi: dacă femeia planifică să facă sau face deja ceva în legătură cu corpul său, orice critică în adresa ei omoară bunele intenţii şi adaugă complexe. Aceasta se referă şi la discutarea trăsăturilor de caracter negative. Transferaţi discuţiile pentru altă dată.
- Să purtaţi discuţii complicate, grele, care necesită luarea de decizii, clarificări, de ce el/ea nu a făcut ceva până acum etc.
- Să vorbiţi despre bolile lui/ei.
- Să discutaţi infidelităţile, flirturile lui/ei. În caz contrar partenerul va simţi că vreţi să vă certaţi, şi nu să faceţi dragoste.
Lauda
Dale Carnegie a spus: „Orice bărbat ştie că dacă îi va spune soţiei cât de bine arată în rochia de anul trecut şi cât de bine i se potriveşte, aceasta nu va schimba rochia respectivă pentru nimic în lume, nici chiar pentru o rochie din ultima colecţie de modă franceză”.
Într-adevăr, laudele fac minuni, iar oamenii au calitatea de răspunde binelui cu bine. Spuneţi partenerii cât de atrăgătoare este în pat, cât de iubită şi dorită este. Aceasta este important pentru aprecierea de sine.
Pentru bărbat, în schimb, este important să fie sigur de performanţele sale sexuale. Chiar dacă partenerul nu vă place în ceea ce priveşte sexul şi planificaţi să rupeţi relaţiile, nu criticaţi lipsa lui de experienţă, neîndemânarea, stângăciile, dimensiunile etc. Lăudaţi şi încurajaţi ori de câte ori aveţi ocazia.
Cum să discuţi problemele de sex, dacă orice critică este interzisă?
Dacă vorbim despre etichetă în sex, discutarea „neajunsurilor” trebuie să aibă loc pe un teritoriu neutru, şi nu în pat. Recomandăm abordarea problemelor într-o formă cât mai delicată, pentru a nu răni amorul propriu şi imaginea de sine a partenerului: „Ne-am simţit întotdeauna foarte bine. Doar că în ultimul timp… (descrieţi ceea ce vă deranjează, vă întristează, sentimentele dumneavoastră)”, „Sunt o persoană fericită, ne-am potrivit întotdeauna bine în pat. Doar că… (în continuare descrieţi ceea ce nu vă convine şi sentimentele pe care le încercaţi în legătură cu acest lucru)”.
Vorbiţi cu bărbatul pe ton moale, dar direct, evitaţi căile ocolitoare. Creierul bărbătesc preferă lucrurile concrete. Cu o femeie comunicaţi în limbajul sentimentelor. Cel protocolar i se pare prea „rece”.
În pat nu trebuie:
- Să negociaţi, să manipulaţi în mod deschis folosind sexul, să folosiţi fraze de tipul: „Când te desparţi de soţie?”, „Când ne vom căsători, în sfârşit?”, să refuzaţi sexul în calitate de sancţiune (cu excepţia cazurilor de lipsă de igienă): „Nu primeşti sex până nu faci lucrul respectiv”, „Nici un fel de sex până nu te schimbi”. Sexul nu este o afacere.
- Să vă criticaţi permanent corpul, să fiţi preocupate mereu de faptul cum arătaţi.
- Să faceţi partenerul responsabil de orgasmul dumneavoastră: „Eşti de vină pentru că nu am orgasm. Nu ştii ce trebuie făcut!”
- Să arătaţi de fiecare dată că nu vă place sexul. Dacă nu vă place sexul, din anumite motive, discutaţi cu partenerul din timp.
- Să evitaţi iniţiativa. Conform statisticii, iniţiatori ai sexului sunt de obicei bărbaţii. De aceea pentru ei va fi o sărbătoare seara în care veţi iniţa dumneavoastră relaţiile intime.
- Să evitaţi permanent preludiul sau să vă limitaţi la mângâieri ale organelor genitale.
Cum să ne comportăm în caz de conflict
Problemă: ceartă serioasă. Abia v-aţi certat sau poate că v-aţi spus şi cuvinte jignitoare, dar nu aţi ajuns la nici o soluţie. A trecut ceva timp, şi partenerul vrea să faceţi sex. Care este reacţia femeii? Da, adevărat, vrei să spui ceva de genul: „Cum îndrăzneşti? Eşti nebun? Te urăsc!”
Soluţie: Pentru a nu dăuna atitudinii pozitive faţă de sex, nu vă culcaţi în pat în dispoziţie proastă, informaţi bărbatul. Spuneţi-i că sunteţi încă supărată/tristă/gata să aruncaţi cu farfurii în urma lui (sau cu fierul de călcat). Dar în pofida acestui lucru, îl iubiţi la fel de mult şi îl rugaţi să lăsaţi sexul pentru altă zi, după ce problemele vor fi rezolvate.
Puteţi să îi spuneţi că nu aţi vrea să vă prefaceţi şi să vă arătaţi satisfăcută. Aceasta ar fi incorect faţă de amândoi.
Problemă: oboseala. Aţi lucrat din greu toată ziua, aţi stat la cozi pentru a plăti apartamentul, a primi acceptul pentru ipotecă, a face cumpărăturile, iar seara aţi gătit, aţi spălat, aţi verificat lecţiile copiilor şi, în sfârşit, aţi pus capul de mult râvnita pernă, moale şi dulce. Dar, dintr-odată, auziţi respiraţi sacadată, simţiţi mâinile iubitului pe spatele dumneavoastră şi auziţi nişte cuvinte „îngrozitoare”: „Iubirea mea, mi-a fost atât de dor! Te doresc!”. Ce aţi vrea să faceţi? Să îl strangulaţi cu perna? Să îi daţi o palmă? Sau să îi citiţi o lecţie plină de supărare?
Soluţie: Bărbatul percepe orice refuz ca pe o ofensă personală: „Mă respinge pe mine, corpul meu, sufletul meu!” Dar dumneavoastră aţi vrut să spuneţi cu totul altceva! Pentru a nu ajunge la neînţelegeri, este mai bine să îi spuneţi politicos că sunteţi foarte obosită, dar îl iubiţi la fel de mult şi îl rugaţi să vă ajute mâine. Dar nu trebuie să faceţi abuz. Sexul este o componentă inerentă a vieţii a două persoane care se iubesc. Este foarte greu şi neplăcut să auzi de la persoana iubită că este atât de ocupat/ă încât în curând sexul va dispărea de pe lista treburilor de făcut.
Problemă: lipsa de igienă. Deseori în familii apare problema imposibilităţii de a face sex cu partenerul care nu are grijă de sine: nu se spală, nu îşi schimbă lenjeria, lasă murdărie în urma sa, nu se rade, miroase urât etc. Aici sunt, de fapt, trei probleme: lipsa igienei, care poate conduce la îmbolnăvire, atitudine neglijentă faţă se sentimentele partenerului şi lipsa respectului de sine. Ce putem face în acest caz? Există două soluţii:
Abordaţi situaţia cu umor. Nu se spală – dăruiţi-i săpun şi deodorant, scrieţi o lozincă de tipul „Contribuie la protejarea mediului înconjurător” sau faceţi-i o baie, dar aveţi grijă să nu se obişnuiască. Nu trage apa – lipiţi pe perete o poezioară. Nu strânge hainele murdare – atârnaţi un coş de baschet deasupra coşului de rufe.
Acţionaţi categoric: „Fără igienă, înseamnă fără sex”. Explicaţi că acest lucru vă nelinişteşte şi vă strică dispoziţia, pentru că este incorect. Spuneţi-i că aşteptaţi cu nerăbdare să reluaţi contactele sexuale după ce face duş şi se rade.
Respectaţi-vă reciproc şi fiţi fericiţi!