mamaplus

Este bine ca tatăl să asiste la naștere?

-
//
26.02.2019

Nu până demult viitorii tătici stăteau în sala de așteptare sau în barul de peste drumul maternității, așteptând să primească vestea nașterii bebelușului. Mulți dintre parteneri încă mai fac acest lucru, însă un număr din ce în ce mai mare de tătici doresc să asiste la naștere. Dar este o idee bună ca tatăl să ia parte la venirea pe lume a bebelușului? Specialiștii au păreri împărțite.

DA! Este bine ca tatăl să asiste la naștere!

Viitoarea mămică și-ar dori ca tatăl să asiste la naștere.

În trecut, oamenii trăiau mai aproape de familia lor, astfel pentru femei nașterea nu era privită cu atâta teamă, având posibilitatea de a le avea pe mamă, surorile etc. alături, la naștere. În zilele noastre acest lucru este practic imposibil și pentru cele mai multe femei, persoana pe care și-o doresc alături este partenerul de viață.

Prezența viitorului tătic poate face ca nașterea să fie mai ușoară.

Mămicile care au fost asistate de tătici la naștere spun că simpla prezență a partenerului în timpul travaliului și al nașterii a fost liniștitoare, făcându-le să se simta protejate și puternice. Nu este neapărat necesar ca tatăl să cunoască detalii amănunțite despre travaliu și naștere pentru a o ajuta pe viitoarea mămică. Doar simplul fapt că stă lângă ea face diferența. Dacă totuși viitorul tătic este în măsură să ofere ajutor practic, atunci este chiar și mai benefic pentru mama.

Tatăl o poate reprezenta pe mama în timpul travaliului.

În timpul travaliului, în mod special în ultima parte a acestuia mama respiră greu, fiindu-i uneori imposibil să comunice cu moașa sau cu celelalte cadre medicale. Tăticii care au urmat cursuri de pregătire înainte de a lua decizia de a asista la nașterea copilului lor ar putea să le ofere cadrelor medicale informații prețioase cu privire la nevoile gravidei.

NU este bine ca tatăl să asiste la naștere!

Este posibil ca tatăl să nu își dorească să asiste la naștere.

Unii bărbați când se gândesc la naștere au un sentiment de teamă, ceea ce îi face să nu își dorească să fie acolo. Însă, dacă prezența partenerului este importanta pentru tine, o idee bună ar fi sa încerci să vorbești cald cu el și să încerci să descoperi motivele care îl fac să se teamă. Unul dintre cele mai dese argumente ale viitorilor tătici este: „Ce să fac eu acolo?” - împreună puteți afla care este rolul tatălui la naștere.

Prezența tatălui poate face ca travaliul și nașterea să fie dificile pentru mama.

Dacă partenerul are o stare de agitație, devine stresat și anxios și poate influența starea gravidei aflate în travaliu. Ultimul lucru de care are nevoie femeia însărcinată în aceste momente este de cineva care nu se concentrează pe nevoile ei, care nu este calm și liniștit. În unele cazuri tăticii au impresia că moașa sau cadrul medical ce o asistă pe gravidă la naștere nu procedează corespunzător, ceea ce poate duce la crearea unei stări de tensiune, total neadecvată momentului nașterii unui copil.

Prezența tatălui la naștere poate afecta viața de cuplu.

În momentul expulzării fătului în sala de naștere se produce mizerie: sânge, lichid amniotic, în unele cazuri și urină. Este posibil ca aceste imagini să ducă la diminuarea atracției sexuale față de parteneră, în viitor.

Sursa