Cu siguranță te-ai întrebat dacă bebelușii pot să distingă sunetele sau muzica în burtică! Acest lucru se întâmplă începând cu a 23-a săptămână de sarcină. Cel mai familiar sunet pentru el va fi bătaia constantă a inimii tale, dar va putea distinge și alte sunete, la care va răspunde prin mișcări. Prin urmare, simte-te liberă să îi citești, să îi vorbești, să îl pui să asculte muzică! De fapt, unul dintre cei mai importanți stimuli auditivi pentru el este muzica și urmează să afli de ce!
Cu toții iubim muzica. Muzica ne face să zâmbim, să cântâm, ne relaxează sau ne aduce aminte de lucruri frumoase și de persoane dragi nouă. Pentru un făt, muzica, de asemenea, este foarte importantă. Aceasta pregătește urechea și creierul să asculte, să asimileze și să producă sunete. Studii recente au arătat că există niște beneficii, atât pentru mămică, cât și pentru făt, asociate cu ascultarea muzicii în timpul sarcinii. Muzica ajută la conturarea legăturii dintre mamă și bebeluș, reduce nivelul stresului din timpul sarcinii, stimulează creierul fătului, care este incă în dezvoltare. În urma cercetărilor, s-a arătat că mamele care ascultă muzică și îi citesc bebelușului nenăscut simt o legătură maternă mult mai puternică și au mai puține simtome de depresie după sarcină în comparație cu mamele care nu au utilizat nici un tip de stimulare prenatală.
Sarcina, stresul și muzica
Sarcina poate fi o perioadă foarte stresantă pentru femei și există multe efecte secundare negative asociate cu stresul din timpul acestei perioade. Studiile arată că nivelurile foarte ridicate de stres pot contribui la un risc ridicat de naștere prematură, greutate scăzută a bebelușui și la posibilitatea unor probleme comportamentale la copil. Viviette Glover, profesor de Psihologie Perinatală la Colegiul Imperial din Londra, a spus, într-un articol din World Medical News, că „Stresul prenatal crește semnificativ posibilitatea ca un copil să sufere de hiperactivitate cu deficit de atenție, întârziere cognitivă, anxietate și depresie. De asemenea, mamele stresate nasc copii cu greutate scazută, care ar putea fi un indicator pentru boli cardiace coronariene pentru mai târziu.”
Țineți cont de faptul că, la fel cum ceea ce mâncați influențează dezvoltarea bebelușului, așa va face și nivelul de stres la care sunteți supusă. Este foarte important să reduceți nivelul de stres și anxietate în timpul sarcinii, pentru a oferi bebelușului un mediu echilibrat și potrivit pentru a se dezvolta. O metodă foarte bună prin care puteți face asta este muzica. Aceste momente de relaxare prin muzică produc serotonină și endorfine („hormoni fericiți”), care sunt transferate bebelușului prin intermediul placentei. Desigur, ne referim la o muzică plăcută, dată la o intensitate medie.
Muzica prenatală și somnul
Nici o priveliște nu este mai frumoasă decât aceea a unui bebeluș care doarme liniștit. Mulți părinți vă vor spune că nu este o priveliște pe care să o vadă foarte des! Un nou-născut ar trebui să doarmă între 16 și 17 ore pe zi pentru o bună sănătate. Copii își aduc aminte vocile și sunetele pe care le aud din burtică, de aceea vocea mamei este cea mai familiară și liniștitoare. La fel, bebelușii își vor aminti muzica pe care au ascultat-o înainte să se nască. Muzica familiară le va atrage atenția îi va relaxa și le va oferi confortul de care au nevoie, pentru cel puțin un an de la naștere. Bebelușii care ascultă aceeași muzică pe care au ascultat-o înainte de a se naște adorm mai repede și dorm mai mult decât bebelușii care nu au făcut asta. Acest fapt îi ajută și pe părinți să se odihmeacă mai bine.
Per total, există multe beneficii pentru bebeluși și mămici, beneficii care sunt asociate cu ascultatul muzicii în timpul nașterii și printre care se numără legătura puternică dintre mamă și făt, reducerea stresului, stimularea dezvoltării creierului și îmbunătățirea somnului întregii familii! Ascultatul muzicii în timpul sarcinii este unul din mulții pași benefici pe care poți să-i faci pentru a asigura bunăstarea bebelușului tău!
Sursa: Mamaplus.MD