Sarcina este o stare a sufletului, corpului și sănătatea întregului organism. Este o perioadă minunată și memorabilă din viața oricărei femei. Adevărat, este și o perioadă destul de vulnerabilă. De aceea, viitoarea mămică nu trebuie să-și piardă convingerea și trebuie să știe ce i se interzice categoric î aceste 9 luni de zile de fericire.
Alcoolul
Influența alcoolului asupra fătului a fost cercetată din plin. Etanolul pătrunde cu ușurință prin placentă în sângele copilului generând malformații congenitale. Anomalii faciale, microcefalie (subdezvoltare a creierului), subdezvoltare fizică, anomalii ale organelor - asta e ceea ce amenință consumul de alcool, mai ales în primul trimestru de sarcină.
Fumatul
Fumul de țigară conține monoxid de carbon, care reacționează cu hemoglobina și, în timpul schimbului de gaze, înlocuiește o parte a oxigenului. În rezultat, atât mama cât și fătul suferă de insuficiență de oxigen. Hipoxia intrauterină poate genera întârzieri în dezvoltare, probleme legate de sistemul cardio-vascular, imunitate scăzută. Fumatul în timpul sarcinii poate provoca desprinderea placentei, decolorare sarcinii si chiar nașterea prematura. Nicotina, de asemenea, poate influența psihicul viitorului copil.
Cafeaua
Se consideră că excesul de cafeină duce la suprasolicitarea sistemului cardio-vascular atât a mamei cât și a fătului, trezește sentimentul de neliniște și poate provoca chiar avort spontan și naștere prematură. Însă, trebuie să menționăm că acest risc există dacă gravida consumă mai multe de 3 cafele expres în zi. Pentru femeile cu tensiunea mărită, cafeaua în general este contraindicată.
Medicamentele
În prospectul preparatelor medicamentoase întotdeauna este indicat dacă sunt sau nu contraindicate gravidelor. Dacă nu se menționează acest lucru ar fi mai bine să consultați medicul. În timpul sarcinii sunt interzise picăturile nazale vasoconstrictoare, ambroxol, ambrobene, aspirina, unele antibiotice, și altele.
Ierburi lecuitoare
Din multitudinea de ierburi utile sunt și cele care pot provoca avort spontan și care au un efect negativ asupra fătului.
Ridicarea greutăților
În timpul sarcinii evitați să ridicați lucruri grele (nu mai mult de 2 kg). De asemenea, mișcările negândite pot provoca avort spontan. Mai ales în caz de hipertonie uterină.
Roentgen și fluorografie
În timpul iradierii cu raze X, există riscul de deteriorare a sistemului nervos al copilului. De aceea, metoda respectivă de diagnosticare este interzisă în timpul sarcinii.
Genurile de sport activ
Sunt strict interzise unele genuri de sport cum ar fi atletica grea, hipismul, ciclismul și alte genuri ce necesită efort considerabil și prezintă risc de traumatizare. Se dă prioritate înotului, plimbărilor în aer liber, gimnastica pentru gravide (yoga și pilates).
Stresul
Situațiile stresante trebuie evitate permanent și mai ales în timpul sarcinii. De aceea, dacă munca dumneavoastră presupune un grafic încărcat, negocieri frecvente și participare în proiecte de amploare, gândiți-vă cum să evitați toate aceste lucruri. Tensiunea de la muncă nu trebuie să vă afecteze nici nervii nici sănătatea - a dumneavoastră sau a copilului.
Unele produse
Nu consumați în timpul sarcinii ouă crude sau preparate insuficient. Acestea trebuie să fie prelucrate termic intens, fapt ce previne riscul de infectare cu salmonelă. Nu trebuie să consumați lapte crud (ne pasteurizat). Nici carnea crudă sau prelucrată termic insuficient nu trebuie consumată în timpul sarcinii. Același lucru se referă la salam. Ar trebui să evitați cașcavalurile cu mucegai. În ele pot exista listeria - bacterii care provoaca listerioza. Chiar și o formă ușoară a infecției poate duce la avort spontan sau afecțiuni grave la nou-născut.