În plin sezon al sărbătorilor de iarnă, toată atenția celor din casă e îndreptată, așa cum este firesc, în jurul bradului de Crăciun: unde îl amplasăm, cum îl decorăm cât mai original și, mai ales, cum facem să ne bucurăm de el cât mai mult timp.
Atunci când i se acorda grija de care are nevoie, pomul de Crăciun poate rămâne verde timp de o lună sau chiar mai mult. Desigur, toată lumea știe că bradul natural, în special cel care vine în ghiveci, trebuie udat la fiecare două-trei zile, ca să poată beneficia în continuare de nutrienți după ce a fost tăiat.
De altfel, un astfel de brad „viu” necesită același tratament pe care l-ai acorda oricărei alte plante decorative din casă: apă, lumină pentru fotosinteză, delicatețe la manevrare s.a.m.d. Astfel, un brad de înălțime medie – 1,8 metri – consumă zilnic 200 ml de apă, iar cantitatea creste dacă e vorba de o varietate cu crengi dese și stufoase sau dacă pomul e amplasat lângă calorifer ori o altă sursă de încălzire.
Prin urmare, e necesar să verifici mereu farfuria cu apă de la baza ghiveciului sau rezervorul pentru alimentare și să le umpli constant. Lucrurile nu se opresc însă aici.
Îți vine să crezi sau nu, există oameni de știință care se ocupă cu studiul modalităților prin care poate fi prelungită viața brazilor după ce au fost tăiați și aduși în casa de sărbători. Un astfel de exemplu sunt specialiștii canadieni de la Christmas Tree Research Center, care ne explică fenomenele naturale ce stau la baza procesului de pierdere a acelor la conifere.
Aprofundând problema, aflăm de la ei că totul ține de chimie și că acele căzute pe covor sunt rezultatul unei reacții hormonale petrecute în interiorul copacului în situații de criză, care îi semnalează că e nevoie să întrerupă sursa de hrană către frunze. Hormonul cu pricina se numește etilena și apare la toate plantele pe cale să se ofilească, inclusiv în cazul fructelor care încep să se învechească în fructieră.
Tocmai de aceea, ar trebui să ai grijă să îi oferi bradului cantitatea necesară de apă.