Recomandările psihologului privind planificarea financiară te vor învăța să gestionezi energia banilor și vor ajuta să-ți mărești considerabil veniturile.
Am rugat-o pe Olga Covalciuc, psiholog de profesie să ne spună despre principiile de bază al succesului financiar și despre felul cum atragi banii în viața ta. Cum atragem banii în viața noastră: cum cheltuim banii?
Banii sunt absolut neutri – are importanță doar faptul, ce valoare noi le oferim. Aceeași sumă de bani poate fi cheltuită pe jocurile de noroc, pentru produse alimentare, acțiuni de caritate sau să-i investim în propria dezvoltare. Și aici nu este vorba doar de responsabilitate.
Vorbind în limba psihologilor, banii – sunt echivalentul energiei vieții. Felul în care, omul își gestionează banii, tot așa el își dirijează viața. Imaginați-vă, că ți-a venit o mie de душ neplanificate. Ce faci cu acești bani? Îi vei cheltui pentru cadouri rudelor și prietenilor, îi vei pune deoparte, vei merge la niște cursuri sau îți vei cumpăra o bluză, pe care ți-ai dorit-o demult? Răspunsul la această întrebare te va ajuta să înțelegi, ce atitudine ai față de propria viață: o risipești, o lași deoparte, ”cumperi” dragostea celor din jur, etc..
Cum atragi banii în viața ta: echilibrul financiar
Cu adevărat este bogat nu cel care care are mulți bani, dar cel care poate spune cu mîina pe inimă: ”Îmi place cum trăiesc și mie îmi ajung bani pentru tot ce-mi trebuie”. Cum ajungi la acest nivel? Starea noastră financiară este determinată de trei lucruri importante: SĂ PRIMEȘTI - SĂ GESTIONEZI – SĂ DAI.
Noi devenim prosperi atunci, când fiecare dintre aceste trei domenii este plin de bucurie sinceră. Dacă cel puțin dintr-un element dispare bucuria – are loc stoparea energiei vitale, iar în rezultat și a fluxului financiar. Este foarte important să urmărești și să conștientizezi sentimentele față de bani. Dacă omul face bani fără satisfacție – el nu va putea să-i cheltuie cu bucurie. Dacă el simte un disconfort atunci când cheltuie bani, el nu va putea ușor să se despartă de ei.
Un hobby care aduce și venit solid – este varianta perfectă. La aceasta se poate și trebuie să aspirați, fără a vă impune impedimente, precum ”în țara noastră, pe timpul nostru nimeni nu are nevoie de așa ceva”, ”în jur sunt o mie de matematicieni, floriști sau pictori săraci – nu vreau să completez rândurile lor”. Hobby-ul însă nu întotdeauna poate deveni dintr-o dată o afacere profitabilă. Pentru aceasta trebuie să vă curățați gândurile de restricții, dar și să deveniți una dintre cele mai bune în domeniu. Iar pentru aceasta puteți avea nevoie de timp. Aici fiți atentă la două aspecte.
Primul – gestionarea corectă a finanțelor (trebuie permanent să investești în viitorul tău). Al doilea – bucuria de viață acum și aici. Da, poate deocamdată nu lucrezi la serviciul la care ai visat – dar și în acea realitate, în care te afli acum, cu siguranță pot fi găsite o mulțime de lucruri pozitive. Neapărat fă acest pas – iar pentru a obține succes, trebuie să începi calea de la bucurie.