Foarte mulți părinți aflați la primul copil se întreabă ce ar trebui să facă pentru a-l învăța pe cel mic să mănânce singur. Specialiștii vă răspund din start că această abilitate se învață treptat, iar copilul va cere chiar el o lingură sau o furculiță, pentru a repeta ceea ce faci și tu în timpul mesei. De la 8 luni, copilașul începe să mănânce cu mânuțele, iar în jurul vârstei de 2 ani poate folosi și tacâmurile. Totuși, aceasta nu este o regulă general valabilă, pentru că micuții se dezvoltă diferit. Din momentul în care copilul a început să pipăie mâncarea cu degețelele, ar trebui să ții cont de câteva recomandări foarte utile și practice.
Învățați-l să folosească lingurița
De regulă, până pe la 2 ani, copilul va învăța să folosească și lingurița. Pentru a reuși, trebuie să îl ajutați. În bolul din care îl hrăniți, adăugați suplimentar o linguriță pe care să o utilizeze în timp ce cu o altă linguriță îi duceți mâncarea la guriță. În bol adăugați mâncăruri mai consistente, mai simplu de luat în linguriță, și nu în cantități mari pe care să le dea pe jos în încercarea de a le duce la guriță.
Nu vă neliniștiți și nu îl certați dacă aruncă mâncare pe jos sau își introduce mânuțele în bol. Dacă observați că în jurul vârstei de 8-9 luni nu încearcă să ducă lingurița la guriță, îl puteți ajuta ținând mâna pe mânuța lui.
Din momentul în care cel mic stăpânește bine lingurița și o ține bine în mână, puteți să îi pregătiți mai des supă cremă, piureuri de legume, terciuri și alte mâncări de o consistență mai crescută.
Învățați-l să folosească furculița
Copiii încep să folosească furculița în jurul vârstei de 2 anișori. Are reflexul de apucare deja format, așa că va fi mai simplu. Achiziționați furculițe speciale pentru bebeluși și lăsați-l să exerseze pe bucățele de carne sau de legume, tăiate în cuburi de voi. Este ideal să utilizeze corect furculița înainte de perioada preșcolară. Dacă observați că nu reușește să ducă lingurița la guriță, îl puteți ajuta ținând mâna pe mânuța lui, similar linguriței
Tacâmurile pentru copii – lingurița și furculița – vă permit să vă învățați copilul să mănânce singur. Manșoanele unor astfel de tacâmuri sunt scurte și groase, ceea ce înseamnă că sunt ușor de apucat de mânuțele mici ale copilului.
Există și copii care refuză să se hrănească singuri pentru că nu vor să se murdărească. În acest caz, ține la îndemână un prosop cu care să îl ștergi de fiecare dată când este nevoie. Arm ai trebui să știi că răbdarea este cea mai bună soluție pentru a trece peste această etapă din viața copilului.