Creșterea și educarea copiilor implică un șir de responsabilități și atunci când părinții simt că au nevoie de ajutor, apelează, de cele mai multe ori, la bunici.

Chiar dacă adesea bunicii sunt cei care își alintă nepoții, sunt mai permisivi și încearcă să le îndeplinească aproape orice poftă, tot bunicii sunt cei care au o experiență foarte bogată în creșterea copiilor și ar fi păcat să neglijăm o astfel de comoară.

Într-un interviu oferit pentru CSID.ro, specialistul în educație, Diana Lefter, a vorbit despre avantajele pe care le au copiii crescuți cu bunicii aproape.

Bunicii sunt extrem de implicați

Specialista afirmă că o relație apropiată dintre nepoți și bunici este benefică atât pentru copii, cât și pentru părinți și bunici. Părinții au parte de un respiro. Copiii învață lucruri noi de la bunici, aflându-se totodată, în siguranță, iar bunicii se simt utili și se bucură de nepoți.

„Bunicii sunt foarte implicați în procesul de îngrijire și educare a nepoților. Asta este minunat aș spune, minunat atât pentru copii, cât și pentru bunici. Când ajung la vârsta pensionării, bunicii nu-și mai găsesc un scop pentru care să se bucure de viață, iar implicarea activă în viața nepoților este, cu adevărat, o binecuvântare pentru ei.”, a explicat Diana Lefter.

Copiii crescuți cu implicarea bunicilor au acces la ”lumi” diferite

„Copiii crescuți cu bunicii alături sunt copiii care au acces direct la originea lor, la mediul din care părinții lor provin și mai ales, la o lume mai puțin alterată de noile paradigme sociale.”, a continuat ea.

Bunicii îi ajută pe nepoți să se simtă mai ”liberi”

Chiar dacă se poate crea impresia că din cauza diferenței mari de vârstă, nepoții și bunici nu se vor înțelege, se pare că lucrurile stau cu totul altfel. De foarte multe ori, micuții seamănă mai mult cu bunicii decât cu părinții și drept urmare, bunicii sunt capabili să-i înțeleagă mult mai ușor. Totodată, bunicii au timpul și răbdarea de care părinții nu întotdeauna dau dovadă, din cauza grijilor sau a unui program încărcat.

„Este fascinant cât de mult seamănă nepoții cu bunicii. Am observat asta în ultimul timp și mi se pare incredibil că uneori găsim mai multe asemănări între nepoți și bunici decât între copii și părinți. În situația în care un copil are norocul să fie crescut alături de bunici, acesta se va bucura de o libertate pe care o va găsi doar în acest mediu, va simți apartenența la un nivel mai înalt și se va bucura cu sigurață de o mulțime de lucruri așa zis ”interzise”.”, spune Diana Lefter.

Bunicii au experiență

Cel mai important e să nu uităm că bunicii știu cum e să fii părinte, au trecut și ei prin asta și din acest motiv, au capacitatea de a intui anumite reacții și de a preîntâmpina anumite conflicte. Astfel, pentru o creștere armonioasă a copiilor și pentru liniștea părinților și a bunicilor, e bine ca bunicii și nepoții să petreacă timp împreună și să se bucure unii de ceilalți tât timp cât pot. Totuși, nu e indicat ca reponsabilitățile părinților să fie trecute pe umerii bunicilor.