Dacă vara ai mai multe variante de distracții pentru copil, atunci iarna poți fi în pană de idei. Dacă nu știți cu ce să vă mai ocupați timpul în casă, vă propunem câteva idei distractive și educative!
Decupați, lipiți, colorați
Pentru preșcolari, cele mai bune activități sunt cele care-i îmbunătățesc dexteritatea.
✓ Din fetru sau alte resturi de materiale decupați împreună mănuși măricele. Decupați apoi fulgi de zăpadă sau steluțe, că-s oleacă mai ușor de făcut. Lipiți fulgi sau steluțe (sau orice altceva vă vine în gând) de mănuși și numărați-le.
✓ Tot din fetru puteți să decupați un brăduț măricel. Lipiți-l de un perete. Pe brăduț lipiți cerculețe de diferite culori. Sugestie: dacă nu aveți pereții vopsiți cu lavabilă, mai bine săriți peste ideea asta. Lipiciul și petele colorate or să fie greu de scos.
Jocuri cu numere și cifre
✓ Luați 10 cârlige și numerotați-le cu cifre de la 1 la 10. Decupați pomișori din fetru și apoi prindeți cârligele ca și cum acestea ar fi trunchiurile brăduților. Dacă e în grupa mare la grădiniță, e foarte posibil ca micuțul să știe deja câteva litere. Decupați (din hârtie colorată) literele pe care le știe, lipiți fiecare literă pe câte un brăduț și formați cuvinte simple: mama, tata, numele copilului, etc.
✓ Dacă aveți spray care imită zăpada (se găsește în marile magazine) desenați pe geamuri tot ceea ce vă trece prin minte.
✓ Jucați-vă cu ciorapii strânși pe post de bulgări de zăpadă.
Distracții pentru școlari
Dacă puștiu tău are vârsta școalară, antrenează-l în activități mai complexe. Spre exemplu, preparați zăpadă „de casă“. Iată rețeta:
✓ Amestecați o ceașcă de amidon cu o ceașcă de loțiune (de ex. cremă de mâini) și, opțional, sclipici. Țineți la congelator măcar două ore, ca efectul să fie maxim. Cu gelatina astfel obținută (numită și „slime“) vă distrați așa cum vă taie capul: o modelați, o întindeți pe mâini și pe haine, întruchipați diverse personaje etc.
✓ O altă rețetă de slime este următoarea: aveți nevoie de lipici alb, de școală (cam 2 ceșcuțe), lipici incolor, lipici cu sclipici. Într-un bol, amestecați 2 ceșcuțe de lipici de școală cu o ceșcuță și jumătate de apă. Opțional, puteți adăuga extract de mentă. În alt bol, amestecați ¾ lingură de borax (îl poți comanda online) cu o ceașcă de apă. Ajustați cantitățile astfel încât să obțineți o consistență ca de aluat. Amestecați conținutul celor două boluri. Gata!
Scrisori, povești și daruri
✓ Încropiți un cort dintr-un cearșaf și 1-2 scaune. Stați sub el și citiți povești sau construiți un castel cu piese de lego.
✓ Faceți pachete de alimente și dăruiți-le unui bătrân nevoiaș.
✓ Sortați îmbrăcămintea și jucăriile și trimiteți-le unei case de copii.
Sursa: clickpentrufemei.ro