Prima zi de grădiniță este un moment important și dificil pentru întreaga familie, dar în special pentru micuț, deoarece are de a face cu o schimbare radicală în viața sa.
Se spune că odată ce începe grădinița încep și problemele de sănătate. Acest fenomen se explică prin faptul că până la vârsta de doi-trei anișori, copiii intră în contact preponderent cu membrii familiei și sunt expuși unui risc mai mic de a contacta unii viruși sau bacterii. Situația se schimbă odată ce copilul merge la o creșă sau o grădiniță.
Sistemul imunitar al copiilor la această etapă este încă unul imatur și acest lucru îi face mai sensibili când intră în contact cu boli pe care nu le-au avut până la acest moment.
Un motiv de îngrijorare în acest sens este reprezentat de starea de sănătate a copilului.
Chiar dacă are un sistem imunitar bun, copilul tot va contacta o boală specifică perioadei copilăriei însoțite de congestie nazală, tuse și febră în primul an de grădiniță.
Nu poți să previi afecțiunile, însă poți să ai grijă ca sistemul imunitar să fie pregătit pentru lupta cu ele, pentru a micșora frecvența lor și șansele să se agraveze, asigurându-ne în permanență că organismul celui mic dispune de instrumentele necesare pentru lupta împotriva acestor afecțiuni.
De aceea, le recomandăm părinților să se asigure că starea de sănătate a copilului este una satisfăcătoare prin efectuarea unei consultații la specialist și a unor investigații de laborator, pentru a exclude prezența unor patologii infecțioase sau/și parazitare sau a unor probleme de sănătate, precum rahitismul, anemia, malnutriția.
Specialiștii vin și cu câteva sfaturi pentru părinți, îndreptând atenția lor către acei factori ce pot conduce la fortificarea imunității copiilor la grădiniță:
„Imunitatea este stimulată prin alimentație echilibrată, bogată în fructe și legume, fibre vegetale care vor asigura necesitățile zilnice de vitamine. Abordarea unui mod sănătos de viață, activități fizice, plimbări în aer liber, igiena mâinilor, igienizarea și aerisirea locuinței, etc. Soarele este principalul factor în producția de vitamina D cu rol important pentru imunitatea copilului. Sunt binevenite vacanțele la mare, unde copilul poate să respire aerul sărat și să meargă cu tălpile pe nisipul fierbinte sau fecventarea camerelor saline. Și nu în ultimul rând un secret important: dragostea pe care o oferim copilului zi de zi și comunicarea cu el.”
Concluzia care se desprinde este aceea că un copil expus la răceli şi virusuri în primii ani de viaţă va dezvolta un sistem imunitar mai puternic şi va fi mai puţin probabil să se îmbolnăvească după ce merge la şcoală. Noi, maturii, suntem responsabili pentru fiecare schimbare din viața copiilor noștri și trebuie să le facem o pregătire minuțioasă pentru ceea ce urmeză să se întâmple în viața lor. Colectivitatea nu reprezintă o amenințare pentru sănătatea copilului, ci mai mult este un antrenament pentru aceasta.