Timpul zboară rapid, și vine ziua cînd constați că puiul tău, mai ieri încă neajutorat, are nevoie de propriile tacâmuri și veselă. Odată cu începerea diversificării alimentației, bebelușul tău va face cunoștință cu lingurița și bolul pentru piureuri, supe și alimente pasate. Nu va avea de-a face prea curând cu furculița și cuțitul, dar lingurița va deveni baza pentru hrănirea lui. Hrănirea este o abilitate pe care copii o dezvoltă în timp, prin exersare, și copilul tău urmează să aibă ustensile potrivite pentru această etapă. Vei constata că majoritatea produselor de acest gen sunt create din plastic și trebuie să te asiguri că acestea nu au în compoziție ingrediente toxice (PVC, BPA* - bisfenol A sau melamină - folosită in fabricarea materialelor plastice).
Citește întotdeauna eticheta produselor, alege alternative ecologice create din materiale blînde cu sănătatea micuțului tau. Siliconul este o opțiune ideala pentru vârsta bebelușului, iar mai târziu, când va crește si va învăta să mănânce singurel, poate folosi tacâmuri si ustensile de bambus, lemn, oțel inoxidabil sau sticla.
Cănițile
Până vei găsi cănița potrivită, vei încerca cu siguranță diverse modele. Copiii au obiceiul de a se atașa de obiecte, așa că odată ce ai găsit-o, fii sigură că o va folosi o lungă perioadă de timp.
Atunci când începi căutările pentru cănița bebelușului, ia în considerare doi factori: ușurința cu care poate bea din ea și cantitatea de lichid care curge din ea. Respectiv, tocmai potrivite ar fi cănițele anticurgere, cu supapă, care sunt ideale prin faptul că nu curg.
Cănițele tradiționale, cu cioc perforat, sunt ușor de folosit de către copii, dar de cele mai multe ori curge din ele mai mult decât trebuie. Mulți dintre producătorii moderni au găsit soluții de design pentru a rezolva acest neajuns. De exemplu, s-au folosit garnituri de cauciuc pentru a acoperi capătul ciocului sau capace de silicon.
Atunci când le oferiți cănițe de la vârste mai mici, bebelușii vor renunța mai ușor la biberon, iar înțărcarea va fi mult mai ușoară.
Veselă pentru bebeluși
Când copilul tău începe să se hrănească cu alimente solide, apare necesitatea să procuri veselă care să fie usor de folosit și care să nu se spargă ușor. Majoritatea sunt frumos colorate, durabile și pot fi spălate în mașina de spălat vase. Seturile includ de obicei o farfurie și un castronel și sunt realizate din plastic, însă puteți găsi și din inox, sticlă, bambus sau silicon. Dacă le alegeți pe cele din plastic, aveți grijă să fie specificat că nu conțin BPA.
Veti avea nevoie de veselă pentru bebeluși când acesta împlinește 6 luni.
Tacâmuri pentru copiii mici
Lingurițele speciale pentru bebeluși sunt realizate din materiale moi, de obicei cauciuc. Unele dintre ele au senzori de temperatură, astfel încât să-și schimbe culoarea atunci când mâncarea este prea fierbinte. Pentru perioada când copilul poate să mănânce singur alege tacâmuri cu mânere ergonomice, frumos colorate, care fac hrănitul mai distractiv.
La fel ca și în cazul veselei, vârsta de 6 luni este cea mai potrivită pentru începerea cumpărăturilor pentru tacâmuri. Dacă la început îți vei hrăni tu copilul, în scurt timp va vrea să încerce și el, însă va dura puțin până când va avea coordonarea perfectă. Furculița o va putea folosi în jurul vârstei de 18 luni, însă veți folosi una adecvată vârstei lui.
Sfat: Atunci când îi oferi copilului un set de tacâmuri îi puteți spune că sunt o surpriză de la voi pentru că ”de-acum este mare”
*BPA este un ingredient folosit de industria plasticului pentru a-l face mai tare și transparent. A fost interzis în fabricarea articolelor destinate pentru bebeluși în foarte multe țări, începând cu 2012, din cauza studiilor care au arătat că afectează sistemul endocrin.
Pentru a elimina orice suspiciune, este de preferat să folosiți veselă și tacâmuri din sticlă, inox, bambus sau silicon.
(+373) 22 406 406
str. Calea Orheiului, 103/3