mamaplus

Cele mai bune exerciții fizice pentru ameliorarea durerilor de spate din timpul sarcinii

-
//
10.06.2021

80% dintre femei acuză dureri de spate cel puțin într-o anumită fază a sarcinii. Intensitatea durerilor este fluctuantă în funcție de activitățile zilnice, mișcarea pe care o faci sau rezistența organismului tău. Durerea de spate poate fi și  o consecință a oboselii accentuate sau a schimbărilor care se produc în organism. Din fericire, poți apela la un set de exerciții fizice eficiente care te-ar putea ajuta la ameliorarea acestor dureri. Totuși, nu ezita să consulți medicul tău ginecolog înainte să treci la treabă.

Factorii care influențează durerea de spate în perioada sarcinii sunt:

  • Producerea excesivă de hormoni, care duce la slăbirea încheieturilor (pentru a permite pelvisului să se lărgească în timp ce copilul crește).
  • Creșterea în greutate cu 25 – 35%, iar majoritatea kilogramelor în plus se depun în jurul burții.
  • Schimbarea centrului de greutate al corpului din moment ce burta crește excesiv.

Deși pare că durerea nu va dispărea pe parcursul celor 9 luni, există câteva exerciții de simple, cu mișcări ușoare, care te ajută să scapi de spasme și îmbunătățesc funcționarea coloanei vertebrale.

Exercițiile recomandate pentru această perioadă sunt:

  • plimbarea - ideală pentru a începe seria de exerciții fizice,
  • mersul pe bicicletă de 3 ori pe săptămână, câte 20 – 45 de minute este foarte bun,
  • orele de aerobic ușor sau casetele video - aceste programe de exerciții recomandate femeilor gravide pot fi benefice și chiar amuzante,
  • înotul - această formă de mișcare este ideală având în vedere că se folosesc multe grupe diferite de mușchi și gravitația nu acționează atât de puternic asupra încheieturilor. În plus, apa vă suportă greutatea dându-vă impresia că sunteți mai ușoară,
  • yoga - ușurează tensiunea acumulată și ajută corpul să fie flexibil și puternic.

Reține că orice fel de mișcare este mai bună decât lipsa acesteia, așa că poți merge pe jos 10 minute în fiecare zi până la serviciu dacă la altfel de sport nu ai timp să te gândești.

Vezi în videoul de mai jos câteva exerciții bune de care ai nevoie în această perioadă.