O piele catifelată,  fină, cu un aspect proaspăt şi îngrijit - acesta este visul fiecărei femei.

Acest vis nu este deloc greu de atins dacă anul întreg se respectă o dietă bogată în vitamine şi minerale. Aşadar, organismul nostru are nevoie de următoarele vitamine şi minerale:

Vitamina A (retinol) şi carotenul sunt responsabile de regenerarea epiteliului, normalizează activitatea glandelor sudoripare şi sebacee, reţin umezeala şi oferă elasticitate pielii.  În cazul în care în organism lipsesc aceşti nutrienţi, pielea devine uscată şi începe să se exfolieze.
Surse de Vitamina A: ficatul, produsele lactate, gălbenuşul de ou, morcovii, dovleacul, ardeii graşi, roşiile, caisele, mandarinele, portocalele, pătrunjelul, mărarul.
 

Vitamina PP (acidul nicotinic) controlează respiraţia ţesuturilor şi dilată vasele cu un efect pozitiv asupra hematopoiezei. Fără această vitamină, corpul dezvoltă pelagra, ceea ce înseamnă "piele aspră".

Surse de Vitamina PP: cerealele, ciupercile uscate, leguminoasele (fasolea, mazărea, soia), usturoiul, varza, ardeiul, cartofii, sparanghelul, drojdia.
 

Vitamina B2 (riboflavina)  redă pielii prospeţime şi o revigorează, participând activ la metabolismul glucidic şi digestia proteinelor şi a grăsimilor, precum şi la formarea hemoglobinei. Pielea palidă, fisurile dureroase în colţurile gurii, sângerarea buzelor, indică un deficit de vitamina B2, care aproape că nu se acumulează în organism şi trebuie suplinit în mod regulat prin alimente care conţin acestă vitamină.
Surse de Vitamina B2: laptele şi produsele lactate (în special iaurtul, brânza, smântâna), carnea slabă, ficatul, gălbenuşul de ou, ciupercile, drojdia folosită în brutărie.
 

Vitamina B12 facilitează formarea sângelui şi maturizarea eritrocitelor (celulele roşii din sânge), care includ hemoglobina. Anume aceasta garantează culoarea rozovie a pielii.
Surse de Vitamina B12: carnea roşie slabă, ficatul, măcrişul, gălbenuşul de ou, spanacul, varza, sfecla, morcovul, ridichea, stafidele, smochinele, portocalele, mandarinele, ovăzul şi hrişca.
 

Vitamina C este un antioxidant natural. Această vitamină este esenţială la constituirea proteinelor de colagen, ceea ce face pielea suplă. Vitamina C se leagă de celule şi îmbunătăţeşte elasticitatea pielii. De asemenea aceasta contribuie la întărirea capilarelor, la aprovizionarea cu sânge a pielii şi la cicatrizarea rănilor.
Surse de Vitamina C: coacăza neagră, lămâia, portocalele, mandarinele, nucile, varza, patrunjelul.
 

Fierul intră în componenţa hemoglobinei şi este implicat în respiraţia ţesuturilor. Un deficit de fier deseori este depistat la vegetarieni, care de obicei respectă o dietă saracă în calorii, din cauza căreia pielea adesea îmbătrâneşte precoce şi  îşi pierde elasticitatea.
Surse de Fe: carnea roşie slabă, ficatul, măcrişul, galbenuşul de ou, spanacul, varza, sfecla, morcovul, ridichea, stafidele, smochinele, portocalele, mandarinele, ovăzul şi hrişca.
 

Calciul diminuează reacţiile alergice, favorizează refacerea celulelor, întăreşte sistemul nervos, de care de altfel este direct legată puritatea pielii.
Sursede  de Ca: laptele şi produsele lactate, ouăle, conopida, salata verde, ceapa, patrunjelul, merele.


Zincul are proprietăti anti-inflamatorii şi de vindecare, contribuie la cicatrizarea rapidă a rănilor şi protejează pielea, asemeni unei mantii, de microbi şi bacterii.
Surse de Z: migdalele, alunele, nucile, varza, ardeiul dulce, usturoiul, morcovul.
 

Produse care dăunează pielii:

• condimentele şi murăturile, alcoolul – acestea duc la dilatarea capilarelor şi la înroşirea ochilor, mai ales la înroşirea nasului şi a obrajilor;
• grăsimile şi produsele zaharoase, care duc la apariţia coşurilor  şi chiar a acneei;
• ceaiul şi cafeaua tare - acestea redau pielii un aspect neplăcut de paliditate.