mamaplus

Vezi dublu sau încețoșat? Problemele de vedere pot anunța și boli care nu au legătură cu ochii

-
//
01.03.2022

Dacă ți s-a întâmplat să vezi dublu, să ți se pună o ceață pe ochi sau vederea să ți se tulbure din cauza unor puncte sau linii luminoase, nu înseamnă neapărat că ai o problemă oculară. În multe cazuri, tulburările de vedere anunță unele afecțiuni sau complicații cronice în organism. Această problemă necesită consultația unui medic oftalmolog care îți va oferi recomandările cele mai potrivite. Vezi în continuare care sunt afecțiunile posibile care apar la persoanele cu vedere dublă sau încețoșată.

Accident vascular cerebral

În cazul atacului cerebral, vederea dublă și scăderea acuității vizuale sau chiar pierderea bruscă a vederii sunt însoțite de o paletă întreagă de alte simptome, de la tulburări ale altor simțuri (auz, gust), confuzie, amețeală, până la amorțeală a membrelor sau chiar dificultăți de deplasare.

Migrena

Durerile de cap puternice, doar pe o anumită parte, poate fi însoțită de puncte luminoase și de puncte negre, de linii, de vedere distorsionată.

Hipertensiunea arterială

Pe lângă manifestări ca dureri de cap, amețeli, poate fi însoțită și de apariția de puncte luminoase sau negre în câmpul vizual. Explicația este că presiunea mare a sângelui în vasele de sânge care irigă ochii duce la deteriorarea acestora. Acuitatea vizuală scade atunci când hipertensiunea afectează vasele de sânge din retină, zona din spatele ochiului unde are loc focalizarea imaginilor. Afecțiunea poartă numele de retinopatie hipertensivă.

Hipotensiune arterială

Atunci când tulburările de vedere apar din senin, fiind însoțite de amețeli, de leșin sau de greață, este posibil să fie cauzate de scăderea tensiunii arteriale.

Diabetul zaharat

Este o boală care se complică, în timp, prin deteriorarea vaselor sangvine din întregul corp. Cele mai vizate sunt venele de la nivelul picioarelor (una dintre complicațiile acestei boli se numește “piciorul diabetic”) și vasele sangvine mici care irigă retina – retinopatia diabetică, care se manifestă prin vederea încețoșată.

Din păcate, această complicație a diabetului, odată instalată, nu mai poate fi combătută. Singurele măsuri posibile sunt încetinirea evoluției afecțiunii prin menținerea glicemiei în limitele normale și prin purtarea ochelarilor de vedere potriviți.

Hipertiroidismul și boala Basedow Graves

Atunci când tiroida eliberează în corp prea mulți hormoni tiroidieni, poate fi afectată vederea. De altfel, una din 20 de persoane cu hipertiroidism prezintă, printre cele mai evidente simptome, ochii proeminenți. Aceasta nu este însă doar o problemă estetică, deplasarea globilor oculari fiind însoțită în cele mai multe cazuri de inflamarea țesuturilor oculare și de vedere distorsionată, dublată sau încețoșată. în timp, boala tiroidiană poate duce chiar la pierderea treptată a vederii.

Anxietatea

Persoanele cu tulburări anxioase pot prezenta vedere neclară, pierderea vederii periferice (ca și cum s-ar uita printr-un tunel) sau pot chiar să aibă halucinații vizuale. Explicația este că episoadele de anxietate determină o creștere excesivă a nivelului hormonului de stres adrenalina în organism. Acesta poate determina o presiune intraoculară peste limitele normale, ceea ce duce la vedere încețoșată. De asemenea, determină și hiperexcitabilitate, ceea ce ne poate face să vedem la propriu pericole acolo unde nu există.

Având în vedere multitudinea de boli sistemice care pot afecta vederea, este recomandat controlul oftalmologic complet periodic (la intervalul stabilit de medic, în funcție de tipul afecțiunii sistemice și de gradul de afectare oculară). Cu cât sunt descoperite mai devreme aceste complicații oculare, cu atât mai mari sunt șansele de recuperare sau de păstrare a acuității vizuale existente.