Utilizată de mii de ani pentru proprietățile sale aromaterapeutice, astăzi, lavanda este o plantă de nelipsit în industria medicinală. Antidepresiv, antiseptic, analgezic sunt doar câteva dintre beneficiile miraculoase ale florii de lavandă. Un lucru este sigur, în orice formă ar fi preparată, fie ca vorbim de ceai, uleiuri sau prăjituri, lavanda întotdeauna are numeroase efecte pozitive atât asupra corpului, cât și asupra psihicului.
Să aflam în continuare care sunt secretele acestei plante și cum ne influențează sănătatea și starea de spirit.
Din istoria lavandei…
În trecutul îndepărtat romanii foloseau calitățile aromatice ale lavandei pentru ași parfuma baia și veștmintele. De asemenea, reprezentanții nobilimii foloseau floarea de lavandă în terme (strungăreață), acesta fiind un gest de a-și exprima statutul social. Mai târziu, în Evul Mediu calitățile dezinfectante ale lavandei erau recunoscute și se foloseau pentru combaterea ciumei. De altfel, și numele plantei vine de la cuvântul latin “lavare” care înseamnă spălare.
În secolul al XVI lea, Facultatea din Montpellier a început să studieze pentru prima dată proprietățile medicinale ale lavandei. Ulterior din această plantă se prepara o loțiune tonică iar în unele regiuni din Spania era apreciată ca și antidiabetic.
Beneficiile lavandei asupra sănătății:
✔ Ameliorează anxietatea și agitația
Masarea tâmplelor cu puțin ulei de lavandă contribuie la reducerea tensiunilor nervoase, ameliorează anxietatea, combate migrenele, depresia, agitația și stresul emoțional.
✔ Ceaiul de lavandă, bun în momentele de depresie
O cană de infuzie preparată dintr-un amestec de plante: flori de lavandă, de tei, de sulfină și de captalan (câte o linguriță din fiecare) este recomandată de două ori pe zi, persoanelor depresive.
✔ Remediu împotriva insomniilor
Ceaiul preparat dintr-o mână de flori de lavandă este un remediu eficient pentru insomnii. Așadar, înainte de culcare, bea un ceai de lavandă sau pune sub pernă un săculeț cu flori de lavandă. Mirosul acestei plante te va ajuta să ai un somn liniștit.
✔ Tratează afecțiunile respiratorii
Aplicarea câtorva picături de ulei de lavandă pe gât sau în zona pieptului reduce simptomele afecțiunilor respiratorii. Durerile de gât, strănutul, astmul, răceala, sinuzita sau laringita pot fi tratate cu acest remediu natural.
✔ Ajută la concentrare
Aroma proaspăta de lavandă înlătura senzația de epuizare mentală și neliniște, aducând în schimb un plus de energie activităților desfășurate.
✔ Piele tânără, fără bătăi de cap
Lavanda este recomandată și ca ingredient în produsele cosmetice, pentru a preveni apariția acneei, ridurilor, psoriazisului sau altor inflamații la nivelul pielii.
✔ Ceaiul de lavanda tratează durerile de stomac
Polifenolii din lavandă au capacitatea de a distruge bacteriile din stomac care sunt responsabile de digestia lentă și apariția arsurilor stomacale. Dacă ai astfel de probleme, bea ceai de lavandă sau folosește-o la prepararea prăjiturilor sau în combinație cu diverse alimente, deoarece dă un gust aparte mâncărurilor și, totodată, vei scăpa de problemele digestive.
✔ Te scapă de mâncărimi și usturime
Dacă suferi de mâncărimi, usturime sau de arsuri solare folosește puțin ulei de lavandă. Aplică-l pe zonele afectate, masând pielea ușor. Astfel, simptomele se vor diminua, iar pielea va rămâne hidratată și strălucitoare.
✔ Adio mătreață!
Masarea scalpului cu un amestec din 15 picături de ulei esențial de lavandă și 2 lingurițe de ulei de măsline sau de migdale contribuie la reducerea cantității de mătreață. După aplicarea tratamentului, părul se acoperă cu un prosop timp de o oră, după care se spală cu șampon și apă din abundență
✔ Lavanda combate unele forme de cancer cancer
De peste 20 de ani cercetătorii s-au concentrat asupra anumitor substanțe prezente în extractul de lavandă (limonenul şi alcoolul perilic) care se pare că pot combate mai multe forme de cancer.
Cum poți folosi lavanda:
- Sub formă de plantă uscată – tot ce trebuie să faci este să o culegi de pe câmp și să o usuci. După care poți prepara anumite ceaiuri sau infuzii, în combinație cu alte plante.
- Ca tinctură – se obține prin măcinarea părților aeriene uscate, cu râșnița electrică de cafea, după care pulberea obținută se pune într-un borcan care va fi umplut până la o treime, restul fiind completat cu alcool de 70 de grade. După adăugarea alcoolului peste pulberea de plantă, borcanul se închide ermetic și se lasă la macerat vreme de 14 zile, agitând din când în când conținutul pentru o mai bună solubilizare a principiilor active. După trecerea intervalului de timp necesar macerării, preparatul se filtrează prin tifon, iar tinctura obținută se păstrează în sticluțe mici și închise la culoare.
- Ulei. Este preparatul cel mai puternic din lavandă, ce nu poate fi, însă, obținut casnic, ci numai prin procedee industriale (de obicei prin distilare cu aburi). Îl găsim în toate centrele comerciale și farmacii.
Precauții: Anumite persoane sunt alergice la lavandă, iar în timpul utilizării pe piele acestora pot apărea iritații sau inflamații.
Contraindicații: Lavanda nu este indicată în timpul sarcinii.
Efecte adverse: Lavanda este bine tolerată, dacă este consumată în dozele recomandate.
Notă! Informația prezentă în acest articol nu înlocuiește consultația medicului.