mamaplus

Un medic de familie precizează: ”Căciula nu ne protejează de răceli sau gripă”

0
//
18.12.2019

În sezonul rece, la uşile cabinetelor medicilor de familie cozile sunt lungi. De dimineaţă până seara, de luni până vineri. Asta ca să nu mai vorbim despre cozile la camera de gardă în plin sezon al virozelor respiratorii şi al gripei. Medicul specialist de familie Dragoș Cătălin Dănescu a făcut câteva precizări iportante în ceea ce privește protecția organismului de infecțiile respiratorii atât de actuale în această perioadă.

”În primul rând aş vrea să menţionez faptul că nu ne îmbolnăvim pentru că umblăm cu capul descoperit. Acum peste 50 de ani se considera că cea mai importantă cantitate de căldură care se pierde este la nivelul capului. Ulterior acest lucru s-a dovedit a fi un mit. Deşi capul este cel mai expus la frig, el reprezintă doar aproximativ 8% din suprafaţa corpului, iar cantitatea de căldură care se pierde este proporţională.”, spune Dr. Dragoş Cătălin Dănescu.

Măsurile de prevenţie pe care trebuie să le avem în vedere pentru prevenirea gripei şi a virozelor se referă la evitarea aglomeraţiei, spălarea mâinilor cu apă şi săpun în mod regulat, dezinfectarea suprafeţelor atinse de mai mulţi oameni, aerisirea zilnică a camerelor. Nu este necesar să vă îmbrăcaţi mai gros, dar este important să vă protejaţi picioarele de frig şi de umezeală. În plus, este bine să evitaţi stresul şi lipsa somnului, deoarece acestea pot slăbi sistemul imunitar conducând la îmbolnăvire.