Substituie aspirina.
Uleiurile esențiale care se regăsesc în smochine, normalizează densitatea sîngelui, împiedicînd îngroșarea acestui (nu este nevoie să beți aspirina „subțietoare” : mai bine mîncați smochine – pe parcursul unei luni, cîte un fruct în zi, iar peste o lună repetați cursul).
Îmbunătățește funcționarea creierului.
Smochinele sunt recomandate oamenilor a căror activitate este legată de intelect și creativitate – pictori, compozitori, sciitorilor și poeților, și antreprenorilor - și foarte important celor cu gîndirea creativă.
În cazurile de febră, angină, infecțiilor orale, bronșită.
La 1 lingură de smochine mărunțite se adaugă 2 căni de apă clocotită, 10 min se fierbe acest amestec la foc mic; se lasă să se răcească, se strecoară, și se bea de 4 ori în zi.
În cazurile de oboseală, slăbiciuni, epuizare nervoasă.
Într-un pahar cu lapte cald se adaugă 4-5 fructe, se sfarămă și se consumă de 2-3 ori în zi.
În cazuri de pietre la rinichi, cistite, pielofrenite, dureri la urinare.Smochoinele (3-5 fructe), se pun în 200 ml de apă clocotită, 5 min se fierbe acest amestec la foc mic , apoi se sfarămă bine fructele. Acest amestec se ia între mese.
Salată intens hrănitoare, cu smochine.
Dacă în loc de sandwich-uri și omletă, ve-ți mînca ziua salată cu smochine, nu ve-ți simți foamea prea curînd, iar inima va face față mai ușor efortului.
Smochine – 300 g, prune - 150 g, migdale – 2,5 linguri, chefir – 1 pahar, cedru de portocală.
Măcerați prunele uscate, apoi spălați smochinele și tocați mărunt atît smochinele, cît și prunele. Migdalele opărițile, îndepărtați-le cojița și mărunțițile. Se amestecă toate, se presoară cedrul de portocală și se toarnă chefir. Zahăr se recomandă să nu adăugați.