mamaplus

Tot mai mulți oameni se îmbolnăvesc din cauza dezinfectanților utilizați prea des sau incorect în această perioadă

-
//
29.04.2020

Ca urmare a măsurilor de igienă recomandate de autorități pentru prevenirea infecției cu COVID-19, tot mai mulți oameni iau „prea în serios” igiena şi devin victime ale substanțelor dezinfectante puternice. Camerele de gardă ale spitalelor din America, de exemplu, au observat o creştere a numărului de cazuri de intoxicație cu diverse substanțe, printre care soluțiile pentru desfundarea chiuvetei, gelurile dezinfectante sau produsele pe bază de clor.

Expunerea la astfel de substanțe a crescut substanțial în ultimele două luni, arată un raport realizat de Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din SUA, publicat recent în jurnalul Morbidity and Mortality Weekly Repo.

Dr. Arthur Chang, unul dintre medicii care au făcut parte din echipa de experți ce a întocmit raportul, spune că, în comparație cu anul trecut, de exemplu, numărul cazurilor de intoxicație a crescut cu 20%.

„Produsele de curățenie şi dezinfectantele sunt toxice pentru microbi, dar se pot dovedi nocive şi pentru oameni, mai ales dacă nu sunt folosite corespunzător”, atrage el atenția.

Folosirea clorului pentru dezinfectarea suprafețelor poate favoriza ingerarea vaporilor toxici.

„Am avut un caz aparte în această perioadă, o femeie care a auzit la televizor că trebuie să dezinfecteze toate cumpărăturile făcute înainte să le consume, aşa că a luat o decizie cel puțin neinspirată – a umplut chiuveta cu apă caldă, în care a adăugat o cantitate mare de clor cu concentrație 10% şi oțet, apoi a introdus produsele ambalate în această soluție. Consecința a fost că bucătăria a fost invadată de vapori toxici, pentru că nu era bine aerisită, iar femeia a început să respire din ce în ce mai greu şi a fost nevoită să sune la numărul de urgență. Din fericire, femeia a ajuns la spital şi a fost tratată cu oxigen şi bronhodilatatoare, dar a tras o sperietură zdravănă”, spune dr. Robert Glatter, medic la Spitalul Lenox Hill din New York.

Pentru curățarea ambalajelor este suficientă ştergerea acestora cu şervețele dezinfectante. În niciun caz nu folosiți produse chimice pentru curățarea produselor alimentare neambalate, precum fructe sau legume, pentru că acestea pot trece prin coaja lor şi rezultă un risc crescut de intoxicație. 

Dacă vreți să eliminați pesticidele de pe fructe şi legume, există soluții mult mai naturale, precum oțetul (diluează 10% oțet în 90% apă şi lasă fructele sau legumele în această soluție câteva minute, apoi clăteşte-le cu apă curată) sau bicarbonatul de sodiu (pune într-un bol 3-4 pahare cu apă, apoi adaugă 4 linguri de bicarbonat de sodiu şi amestecă până când acesta se dizolvă; pune fructele şi legumele în bol şi lasă-le să acționeze 15 minute - după ce le scoți, clăteşte-le cu apă curată şi şterge-le cu un prosop de hârtie).

O altă problemă o reprezintă gelurile dezinfectante pentru mâini, în special atunci când sunt folosite de copii.

Un alt caz descris în raportul CDC arată că un copil a fost dus de urgență la spital după ce a înghițit gel dezinfectant pe bază de alcool şi a leşinat. Medicii au fost şocați să descopere, în urma analizelor de sânge, că micuțul avea o concentrație de alcool în sânge de 273 mg/dL şi au fost nevoiți să îi facă spălături gastrice.

„Este foarte important ca părinții să conştientizeze pericolul reprezentat de aceste substanțe, mai ales că au în compoziție 60-70% alcool. Copiii sunt cei mai vulnerabili, deoarece pot consuma aceste geluri de curiozitate şi nu sunt conştienți că le pot face rău. De aceea părinții trebuie să țină aceste produse în locuri ferite de ochii copiiilor curioşi, într-un dulap unde nu pot ajunge la ele”, recomandă dr. Glatter.

De asemenea, raportul atrage atenția asupra folosirii produselor de curățenie sau a gelurilor dezinfectante homemade, care pot cauza arsuri ale pielii, din cauza concentrațiilor nestandardizate de alcool din compoziție.