La prima vedere s-ar părea că femeile sunt cele care aduc pe lume copii și ele tolerează mai bine durerea. Dar ce spun oamenii de ştiință? Potrivit specialiştilor, unul dintre elementele care stau la baza conflictului dintre sexe este puterea fizică şi, implicit gradul de rezistență la durere.
Studiile arată, însă, că femeile sunt mai predispuse în a dezvolta afecțiuni dureroase precum migrenele, fibromalgia sau sindromul colonului iritabil şi chiar durere cronică după naşterea unui copil. Chiar şi aşa, asta nu înseamnă că reprezentantele sexului frumos suportă mai bine durerea. Cercetătorii Universității Stanford, spre exemplu, au stabilit că atunci când ambele sexe suferă de aceeaşi boală, fie că este vorba despre artrită, sinuzită ori probleme cu spatele, femeile se plâng mai mult decât partenerii lor de sex masculin.
Studiul se bazează pe datele obținute de la 11.000 de pacienți, în contextul în care în toată lumea a izbucnit o adevărată epidemie de durere cronică şi este nevoie de medicație diferențiată în funcție de sex. Specialiştii i-au rugat pe cei intervievați să descrie durerea folosind note de la 0 la 10, adică de la normalitate la dureri de nesuportat. La durerile de spate, femeile au raportat un scor de 6,03, iar bărbații 5,53, în timp ce la durerile de articulații, scorul a fost de 6 la 4,93. Per total însă, femeile au simțit dureri cu până la 20% mai mari, în special în hipertensiune, diabet şi luxații.