Exercițiile fizice nu sunt utile doar pentru pierderea în greutate, așa cum s-ar crede. Oamenii de știință au adus dovezi că sportul reduce riscul de cancer mamar, ceea ce este cu mult mai important.
Multe studii efectuate în ultimii 20 de ani au arătat constant că o creștere a nivelului de activitate fizică este legată de un risc mai mic de cancer la sân. Modul în care este realizat acest lucru nu este deocamdată pe deplin înțeles. Se crede totuși că activitatea fizică reglează hormonii, inclusiv estrogenul și insulina, cei care pot alimenta creșterea riscului de cancer de sân. De asemenea, exercițiile fizice regulate ajută femeile să pastreze o greutate sănătoasă și un sistem imunitar activ. Concluzia este că sportul reduce riscul de cancer mamar și este una dintre cele mai ieftine și plăcute metode de prevenție.
Cât și cum:
Din păcate, nu există un număr magic de ore de sport pe care o femeie le poate „bifa” pentru a preveni apariția cancerului. Cert este că și „puțin” este mai bun decât „deloc”. Dar dacă ar fi să ne luăm după Societatea Americană de Cancer, unui adult îi este recomandat să practice săptămânal cel puțin 150 de minute de mișcare la intensitate moderată sau 75 de minute ore de mișcare intensă. Activitățile de intensitate moderată includ mersul rapid, dansul, ciclismul, yoga, tenisul și grădinăritul. Mișcarea intensă se referă la jogging, alergare, înot, dans aerobic, fotbal și baschet. Toate aceste activități, desigur, în plus față de cele care fac parte din rutina ta obișnuită precum mersul pe jos și urcarea scărilor.
Sportul reduce riscul de cancer mamar
Lipsa de activitate fizică și excesul de grăsime corporală au fost legate de un risc crescut pentru numeroase tipuri de cancer, inclusiv de sân, colon, endometrial și de prostată, precum și boli de inimă, accident vascular cerebral și diabet. Efectuarea de exerciții fizice obișnuite – cum ar fi mersul pe jos, zilnic, câte 30 de minute – s-a dovedit că are beneficii semnificative. Pentru multe persoane, a lucra înseamnă a sta în poziție șezând, la birou, perioade lungi de timp. Acest lucru face și mai importantă introducerea unor activități zilnice care să implice mișcare. Iată câteva idei:
- Limitați timpul petrecut la televizor și alocați o parte din el plimbărilor;
- Folosiți o bicicletă staționară sau bandă de alergare atunci când vă uitați la televizor;
- Ignorați existența lifturilor și folosiți scările;
- Înlocuiți mașina cu bicicleta pentru a vă deplasa pe distanțe rezonabile;
- Dansați, pentru că și aceasta este o formă de mișcare eficientă;
- Alergați împreună cu cei mici, jucați-vă cu ei în aer liber.
Explicația mecanismului:
Relația dintre mişcare şi cancerul de sân este complexă. Exercițiile fizice practicate regulat mențin greutatea normală şi combat obezitatea, factori de risc asociați pentru diverse tipuri de cancere, inclusiv cel mamar. Atât sedentarismul cât şi obezitatea afectează metabolismul normal al insulinei. Mişcarea regulată poate reduce nivelurile de insulină şi ale altor factori de creştere asemănători insulinei. De asemenea, mişcarea reduce nivelul hormonilor sexuali, inclusiv al estrogenului. Se consideră că estrogenul acționează ca un combustibil care alimentează creşeterea tumorii în unele tipuri de cancer mamar.