mamaplus

Semnele intoxicației alimentare la copii și cele mai importante măsuri de precauție

-
//
08.07.2022

Toxiinfecția sau intoxicația alimentară apare atunci când bacteriile, virușii, ciupercile sau paraziții sunt prezente în alimente sau băuturile pe care le consumăm. Această afecțiune apare preponderent în timpul sezonului estival. După consumul de alimente contaminate, copilul poate avea simptome bruște și grave, cum ar fi vărsăturile și diareea. Dar, aceste simptome pot acestea apărea și după câteva ore. În general, nu este nevoie de un tratament medical, dar este util să urmați aceste sfaturi pentru a preveni agravarea simptomelor.

Cel mai important este să vă asigurați că cel mic bea suficiente lichide, deoarece atât vărsăturile, cât și diareea determină organismul să piardă cantități mari de apă.

Totodată, copilul poate transpira brusc și de aceea, agravând deshidratarea, este imperativ să bea apă. Nu-i dați copilului băuturi răcoritoare și băuturi cu adaos de zahăr (cum ar fi sucurile din comerț), deoarece zahărul favorizează creșterea numărului de microorganisme în intestine. De asemenea, se recomandă evitarea laptelui, deoarece lactoza este unul dintre principalele substraturi pentru creșterea agenților patogeni cum ar fi Salmonella. Se recomandă limitarea conținutului de grăsime, evitând, de asemenea, metodele de gătit care contribuie cu grăsime la alimente, cum ar fi prăjirea.

Simptome îngrijorătoare în cazul unei toxiinfecții alimentare:

  • diaree severă și apoasă, cu firișoare de sânge
  • vedere încețoșată
  • durere de cap
  • amețeli
  • slăbiciune musculară
  • frisoane

Atenție, după ce intoxicația începe să bată în retragere, ar putea apărea o altă problemă neplăcută – constipația. Tocmai de aceea, este indicat să aveți grijă ca cel mic să aibă o alimentație echilibrată și sănătoasă.

Cum să prevenim intoxicația cu alimente a copiilor în timpul verii

Cele mai importante precauții preventive, cu o atenție deosebită la temperaturile de vară, sunt:

  • Spălați-vă mâinile înainte de a mânca, și bineînțeles înainte de gătit. De asemenea, înainte și după atingerea alimentelor.
     
  • Spălați fructele și legumele care vor fi consumate crude.
     
  • Asigurați-vă că nu utilizați aceleași ustensile pentru alimentele crude și gătite și evitați contactul dintre ele. Atenție, întotdeauna folosiți tocătoare separate în bucătărie. Pentru carne și pentru legume.
     
  • Refrigerați alimentele gătite imediat, deoarece temperaturile ridicate favorizează creșterea microbiană.
     
  • Păstrați alimentele refrigerate în frigider și pe cele înghețate în congelator, până la utilizare. Nu dezghețați niciodată alimentele la temperatura camerei. Refrigerarea constă în răcirea produselor alimentare până la temperaturi apropiate de punctul de congelare, ceea ce înseamnă o răcire fără formare de gheață în produs.
     
  • Dacă mâncați la restaurante, aveți grijă ce mâncăruri comandați pentru copil. Verificați și asigurați-vă că peștele sau carnea sunt bine preparate și nu sunt încă crude.