Este bine cunoscut faptul că relațiile sexuale oferă multiple beneficii pentru sănătatea fizică și mentală, fiind un adevărat panaceu pentru trup și suflet. Totuși, din anumite motive de sănătate, unii oameni sunt nevoiți să se abțină de la această activitate plăcută. Vezi mai jos care sunt afecțiunile ce pot perturba viața sexuală dacă nu sunt prevenite, depistate și tratate la timp.

Afecțiuni cardiace

E drept că Asociația americană a cardiacilor a dat asigurări persoanelor cardiace şi care au suferit de atac de cord că sănătatea lor nu este pusă în pericol în timp ce întrețin raporturi sexuale. Totuşi, unele persoane trebuie să fie precaute, motiv pentru care e posibil să apară senzația de neîmplinire pe plan sexual. Este cazul celor supraponderali, deoarece în timpul orgasmului, tensiunea creşte periculos de mult. Dacă medicul a declarat bolnavul apt de efort fizic, atunci nu ar trebui să apară probleme. De asemenea, trebuie evitată asocierea tratamentului medicamentos pentru inimă cu acela pentru disfuncțiile erectile, fără a cere sfatul medicului de familie sau al cardiologului.

Unele infecții

Un tip de infecție care afectează uterul, trompele uterine şi ovarele este anexita (boala inflamatorie pelvină). Deoarece se manifestă prin dureri abdominale intense şi prin dureri în timpul contactului sexual, se numără şi ea printre bolile care afectează foarte mult viața sexuală. Atenție! Dacă nu este tratată corect, poate să ducă la infertilitate.

Tulburările hormonale

Femeile aflate la premenopauză, menopauză sau în perioadă de lăuzie au de suferit din cauza unei scăderi a nivelului de testosteron, hormon sexual. Acest fapt este urmat de o reducere a libidoului. Din nefericire, secreția de testosteron scade în cazul femeilor, după depăşirea vârstei de 20 de ani. Dacă scăderea dorinței sexuale devine o problemă care persistă, se poate recurge la sfatul unui ginecolog, pentru a urma o terapie cu testosteron.

Probleme cu somnul

Dacă nu te odihneşti îndeajuns de mult, nu numai că rişti să iei în greutate, ceea ce reduce simțitor dorința sexuală, te face lipsit de energie, dar te şi predispune la depresie.

Endometrioza, o altă posibilă cauză

O altă afecțiune care afectează viața sexuală a circa 15% din femeile aflate la vârsta reproducerii, endometrioza provoacă dureri în timpul raporturilor sexuale. Atunci când celulele de pe pereții uterului se dezvoltă anormal, migrează în afara lui şi provoacă dureri. Această afecțiune afectează nu numai viața sexuală, ci şi fertilitatea prin faptul că stimulează corpul să producă hormoni care afectează evoluția unei sarcini în perioada incipientă.

Şi stresul poate să fie de vină

Una dintre cauzele comune pentru diverse afecțiuni, stresul este şi el pe lista vinovaților pentru problemele sexuale. Când nivelul de cortizol numit şi hormon al stresului creşte, aşa cum se întâmplă în situațiile tensionate, efectele se văd şi în viața de cuplu. Odată cu reducerea nivelului de hormon testosteron scade şi dorința sexuală. Încearcă remedii naturiste care-ți readuc pacea interioară şi alungă depresia.