Obiceiurile noastre de uz casnic de zi cu zi, de multe ori duc la faptul că forțele devin tot mai puține și mai puține. Obiceiuri, de aşa fel sunt cam cel puțin șapte.
Primul: somnul neregulat
Conform statisticilor, în anii '60 ai secolului trecut, unei personae în mediu i s-a atribuit cam 8 ore, în prezent - aproximativ 6,5ore. Avem mai puțin somn, din cauza ritmului accelerat de viaţă, suntem obligați să facem mai multe lucruri. Dar, în afară de aceasta, s-a mărit numărul de persoane care suferă de tulburări de somn (de exemplu, din cauza stresului).
Mulți oameni încearcă să compenseze lipsa de somn în week-end, dedicîndu-se așa-numitei "bulimie de dormit" - care este, pînă la mijlocul zilei de sîmbătă. Un beneficiu special nu aduce. Cercetătorii de la Universitatea Northwestern (Illinois), au arătat că lipsa de somn, acumulată pe parcursul mai multor zile, nu poate fi compensată dintr-o dată. Faptul că lipsa de somn în timpul unei zile, organismul este capabil să o compenseze fără daune în ziua următoare. Eșecul sistematic de a obține "despăgubiri" în cîteva zile la rînd duce la iritabilitate, stare depresivă și obezitate.
Al doilea: constantele încercări de a pierde în greutate prin diete
Doritorii să stea pe o dietă pot fi împărțiţi în trei grupe. Unii (minorităţi) au reușit, după șederea pe o dieta, să renunţe la supraponderalitate. Ceilalți nu au reuşit- și ei au încercat să restricționeze dieta lor. Iar alții, a treia grupă, fără somn sau odihnă au luat o nouă dietă, au început una şi aceeaşi doar că de la început.
Anume aceşti iubitori de diete dificile sunt la risc. Ei în permanenţă au simţul vinovăției și frustrării pentru planurile neîmplinite, pentru pierderea în greutate, încercînd să se pedepsească mai mult strică, suferă de foame constantă (și de multe ori - de lipsa de substanțe esențiale). Ca urmare, ele iarăşi duc la eşec. Nu contează cît de ciudat, dar se va repeta din nou: dieta ar trebui să fie echilibrată, iar încercările de a pierde în greutate sunt cu succes în cazul în care sunt însoțite de efort fizic.
Al treilea: durerile cronice
Unele persoane care suferă de dureri cronice de ani, amînă vizita la medic, fiind ghidaţi de considerentele, cum ar fi: "Astăzi, se pare e mai ușor - poate va înceta cu totul să doară?".
Cu toate acestea, studiile arată că între pacienții cu depresie, sindrom de stres post-traumatic și durerea cronică există unele similitudini. Aceasta este așa-numita reacție de dezadaptare, care se exprimă prin slăbiciune musculară, scăderea poftei de mîncare și a libidoului, scăderea activităților fizice, somnului agitat și concentrării. O astfel de persoană, constant se simte epuizată, sărăcită, iar aceasta reduce considerabil calitatea vieții.
Al patrulea: obiceiul de a bea cafea cu litri
Ceașca de cafea adaugă vigoare, dar un litru de cafea în fiecare zi această vigoare o neutralizează. E simplu: există un efect de acomodare, pentru veselie e necesară creșterea dozei, care, în cele din urmă, este imposibil de a o crește în mod constant. În plus, consumul băuturilor de cafeină îmbunătățește deshidratarea. Cei care consideră că este dificil să renunțe la obiceiul de a bea mai multe ceşti de cafea pe zi, este logic să le combine cu apă potabilă pe tot parcursul zilei. Cu toate acestea, cei care duc o viaţă normală fără cafea, apa, de asemenea, nu dăunează. Nutriţioniştii recomandă consumul de 8 pahare de apă pe zi.
Al cincilea: consumul regulat de băuturi energizante
"Energizanţii" nu ar trebui să devină o băutură obligatorie de dimineaţă. Luînd aceat stimulent suficient de puternic, o persoană primește o doză de încărcare de cofeină, taurină și ginseng de multe ori. După o astfel de mobilizare a rezervelor interne, organismul are nevoie de odihnă şi recuperare. La risc special sunt expuse ficatul, sistemul nervos și cel cardiovascular. Dar fiind administrate regulat, apare dependența, și atunci "băutura energizantă", în timp va revigora tot mai puțin și mai puțin.
Al șasea: lipsa de oxigen
Lipsa de oxigen dintr-o cameră închisă, încetineşte metabolismul și duce la oboseală. Sfatul "mergeţi pe jos, mai mult după ziua de muncă", din păcate, nu poate fi respectat de fiecare. Deci, puteţi să cautaţi altă ieșire: în primul rînd, sunt cocktail-uri de oxigen și în al doilea rînd, puteți schimba tehnica respiraţiei. Pe parcursul zilei noi respirăm superficial, ceea ce face respirația superficială. Ar trebui să-i atragem atenţia cel puțin cîteva minute pe zi respiraţiei şi să facem cîteva respirații lente, profunde sau să încercăm tehnici de relaxare a respirației.
Al şaptealea: lipsa de mișcare
Inactivitatea nu conduce la economia de forțe: mușchii își pierd tonul lor, fără sarcină, în cele din urmă dispare și energia. Mai mult decît atît, activitatea fizică nu numai că reduce riscul de boli cardiovasculare, dar, de asemenea, riscul de depresie și după cum a fost demonstrat influențează speranța de viață. Cercetatorii de la Universitatea din Carolina de Sud, timp de 12 ani, au făcut un grup de observații pe un nr de 2600 tineri. S-a dovedit că dorinţa de viață influențează activitatea fizică mult mai mult decât chiar și prezența unui indice de masă corporală normală. Cu alte cuvinte, nu contează dacă omul e gras sau slab: în cazul în care el petrece mult timp pe parcursul zilei în trafic, el va trăi mai mult.