Acum câteva zeci de ani, nutriționiștii formulau doar câteva reguli în alimentație. Iar acestea atât de ferm s-au înrădăcinat în conștiința noastră, încât chiar zeci de argumente nu ne pot face să mergem pe altă cale. Totuși, unele mituri despre alimentație este bine să le cunoașteți – pentru sănătate și o siluetă frumoasă. 

Risipim miturile despre alimentație și diete

Mitul №1: Dietele cu proteine sunt cele mai eficiente 

Într-adevăr, anume cu ajutorul dietelor bazate pe produsele bogate în proteine, oamenii obezi destul de repede pierd din greutatea excesivă, efectul însă nu este de durată, acesta trebuie permanent menținut cu antrenamente în sala de sport. 

Mitul №2: Dietele lichide diminuează volumul stomacului 

Volumul stomacului poate fi diminuat doar pe cale chirurgicală. Stomacul este alcătuit din mușchi, care se dilatează atunci când mâncăm și se micșorează atunci, când toate alimentele digerate ajung în intestin. El nu se va face mai mic, dacă vă veți abține de la mâncare. Pur și simplu organismul se va obișnui cu doza mică de alimente și nu va cere mai mult. Iar expresia ”s-a micșorat stomacul” este doar un mit. 

Mitul №3: Citricile arg grăsimile 

Lămâia, grapefruitul, ananașii și țelina sunt considerate produse, care contribuie la arderea grăsimilor. În realitate, însă, acestea pur și simplu amplifică metabolismul, iar dacă tractul digestiv lucrează mai rapid, atunci grăsimile nu reușesc să se depună. 

Mitul №4: Nucile conțin prea multe grăsimi și nu sunt potrivite pentru slăbire 

Nucile potolesc foamea, acestea fiind bogate în proteine și fibre. Ele însă nu conțin grăsimi saturate, care au un nivel înalt de colesterol și provoacă excesul de greutate. 

Risipim miturile despre alimentație și diete

Mitul №5: Făinoasele și dulciurile provoacă apariția kilogramelor nedorite 

Chiar și un nivel sporit de carbohidrați nu este un impediment pentru slăbire, dacă produsele conțin puține grăsimi. Studiați componența produselor și cumpărați dulciuri delicioase, fără a acumula kilograme nedorite. 

Mitul №6: Pâinea albă conține mai multe calorii decât pâinea cu tărâțe 

În realitate, diferența în calorii dintre aceste două produse este mizeră. Doar că tărâța stimulează metabolismul, de aceea, se creează impresia, că de la această pâine nu te îngrași. 

Mitul №7: Sucurile trebuie consumate cât mai frecvent 

Chiar și sucurile fresh, în care lipsesc conservanții, conțin un nivel mare de zahăr, care scade foarte repede și provoacă senzația de foame. Este mai bine să mâncați un fruct, deoarece fibrele solide oferă senzația de saturație, care este de durată. 

Mitul №8: Carnea roșie frânează micșorarea greutății 

Da, carnea desigur conține grăsimi nocive. Însă unde ați văzut un produs care nu ar afecta cât de puțin sănătatea? Aceeași situație este și în cazul cărnii, care are părțile sale pozitive. De exemplu, proteinele, fierul și zincul satură organismul și nu se transformă în surplus de kilograme. 

Mitul №9: fructele trebuie mâncate la desert 

Merele, portocalele provoacă apetitul, stimulând activitatea tractului gastrointestinal. Totodată, dacă veți consuma fructe bogate în proteine pe stomacul plin, acest lucru poate provoca dureri abdominale și balonare. 

Risipim miturile despre alimentație și diete

Mitul №8: Guma de mestecat curăță dantura 

Noi demult nu credem, că gumele de mestecat sunt capabile să salveze dantura de carii. Ba mai mult, conținutul sporit de zahăr nu este benefic pentru sănătate. Așa dar mestecați Orbit fără zahăr, însă nu mai mult de trei minute, în caz contrar se va începe eliminarea sucului gastric, iar acidul va arde mucoasa.