Reumatismul este cea mai frecventă boală întâlnită în rândul copiilor cu vârsta cuprinsă între 5 - 14 ani și apare de obicei după ce copilul a suferit o angină. Totuși, bolile reumatice sunt percepute greșit ca maladii ale adulților și ale persoanelor vârstnice.
Reumatismul este o boală sistemică care afectează INIMA și ARTICULAȚIILE și apare în legătură cu o infecție acută sau cronică cauzată de Streptococul beta-hemolitic A (SBHA sau streptococul piogen). În cele mai multe cazuri, infecția apare la copii sub forma unei angine (amigdalite) - inflamația amigdalelor. În timpul anginei, organismul copilului produce anticorpi pentru combaterea streptococului, dar acești anticorpi încep să atace propriile țesuturi ale corpului, deoarece toxinele streptococului se aseamănă cu țesuturile din inimă, articulații și rinichi.
Semnele reumatismului
De obicei, primele semne de reumatism pot fi observate la 2-4 săptămâni după o faringită streptococică. Deseori, la copil apare o stare de oboseală accentuată, subfebrilitate inexplicabilă de lungă durată (37,2-37,8°C), copilul devine mai emotiv, plângăreț.
La copiii de vârstă școlară, boala poate începe cu o deteriorare a scrisului de mână, o scădere a performanței și a memoriei, pot apărea contracții musculare involuntare (ticuri), scăpări nocturne de urinare (enurezis), scurgeri de sânge din nas.
Cele mai alarmante semne sunt durerea și umflarea articulațiilor, durerea în inimă, dyspnea (copilului nu-i ajunge aer la efort fizic minim), palpitații. La unii copii apar erupții roz pal pe piele sub formă de inele sau noduli în zona genunchilor, coatelor. Reumatismul netratat distruge articulațiile și valvele cardiace și poate provoca insuficiență cardiacă acută.
Tratamentul reumatismului acut este complicat, complex costisitor.
Cum este diagnosticat reumatismul?
La diagnosticul reumatismului se folosesc criterii de diagnostic - o combinație de semne clinice și rezultate ale testelor de laborator:
- ASLO crescut (antistreptolizină - O);
- Creșterea proteinei C-reactive;
- Modificări în analiza generală a sângelui (creștere a VSH, leucocite);
- Detectarea în frotiul din gât a Streptococului Beta-hemolitic A (SBHA). Dar la 2-3 săptămâni după ce a suferit amigdalită streptococică, frotiul poate să nu fie informativ (microorganismul nu va crește).
Prevenirea reumatismului
Principalul mijloc de prevenire a reumatismului este DEPISTAREA LA TIMP a anginei streptococice și INIȚIEREA imediată a tratamentului cu antibiotic.
Statisticile arată că până la 30% din faringita acută la copii este cauzată de SBHA.
Pentru detectarea rapidă și precisă a SBHA puteți utiliza No-step Strep A - un test expres produs în Israel, care permite depistarea infecției streptococice în gât timp de 5 minute! Acesta e un test unic în lume, foarte simplu de utilizat și nu necesită o pregătire specială. Testul poate fi efectuat în biroul medicului, și chiar acasă, întrucât orice mămică îl poate efectua în mod individual, informând medicul despre rezultatul final.
Beneficiile testului expres No-step Strep A:
- Rezultat imediat - 5 minute;
- Sensibilitate - 98%;
- Acuratețe diagnostică - 99,1%;
- Individual (se vinde 1 test în cutie separată);
- Simplu de efectuat;
- Are tot necesarul în set (inclusiv bețișorul cu tamponaș steril);
- Și cel mai important- testul rapid No-step Strep A va permite medicului Dvs să indice tratamentul corect pentru evitarea complicațiilor severe.
Testul No-Step Strep A, produs în Israel conform celor mai înalte standarde de calitate din lume, este exportat în peste 40 de țări. De asemenea, testul a fost supus testărilor clinice și de laborator, posedă toate certificatele internaționale de calitate, iar acum este înregistrat și în Republica Moldova.
De reținut: după efectuarea testului trebuie neapărat să informați medicul despre rezultat! Evitați autotratamentul!
Testul expres la Streptococul ß-hemolitic No-Step Strep A este disponibil în farmaciile din Republica Moldova: Orient, Farmacia Familiei, Apoteka.
Mai multe informații despre Testul No-Step Strep A găsiți AICI.