mamaplus

Rece sau la temperatura camerei? Cum ne recomandă medicii să bem apa pe timpul verii

-
//
22.07.2022

Zilele caniculare ne aduc și multe dileme. Una dintre ele este legată de consumul apei. Temperaturile ridicate ne determină să dorim băuturi reci, poate chiar și cu câteva cuburi de gheață. Deși aceasta pare să fie cea mai buna variantă pentru a ne răcori, nu este și cea recomandată de medici pentru hidratare.

Apa rece sau la temperatura camerei? Aceasta este una dintre cele mai prezente întrebări în zilele caniculare. Băuturile reci, cu câteva cuburi de gheață, par una dintre cele mai bune variante pentru a ne răcori, însă ele nu sunt recomandate și de către medici. Pentru a avea grijă de sănătatea organismului nostru, indicat este să consumăm lichidele la temperatura camerei. Unul dintre motivele pentru care medicii ne recomandă să renunțăm la acest obicei este scăderea capacității de apărare a gâtului.

”În plus, dacă ceea ce introduce e foarte rece, organismul va utiliza energie pentru a-l încălzi. E posibil ca după un prim efect de răcorire, să ai senzația de prea cald,” a explicat medicul nutriționist Șerban Damian.

Specialiștii susțin că este recomandat ca băuturile să se consume la temperaturi cuprinse între 20 și 27 de grade Celsius. Putem servi apa și la o temperatură puțin mai scăzută, însă ea să nu depășească 10 grade.

Cât de rece putem bea apa în zilele caniculare

Alimentele ajunse la temperatura de 10 grade Celsius sunt percepute de organism ca fiind reci. Tocmai din acest motiv, medicii nu ne recomandă să consumăm apa sub acest prag, chiar dacă în zilele de vară simțim nevoia de băuturi extrem de reci pentru a ne răcori. Atunci când consumăm alimente reci, laringele se deplasează mai încet decât ar fi normal în timpul înghițirii. Acest mecanism este unul natural, de protecție.

“Simțurile, dacă sunt stimulate excesiv, prea rece sau prea cald, percep efectul termic că ceva ce provoacă durere. Când mănânci prea rece, vei simți ceva dureros pentru că e vorba de o hiperstimulare a receptorilor nervoși,” a adăugat dr. Șerban Damian.

Apa sau orice alt aliment consumat la o temperatură sub 10 grade Celsius diminuează simțul gustativ natural.

Producătorii de frigidere recomandă consumatorilor ca băuturile să fie ținute pe rafturile interioare de pe ușă, acolo unde temperatura este de aproximativ 7 – 8 grade. Atunci când le scoatem, înainte de a le consuma, ele au nevoie de un răgaz de aproximativ 15 minute la temperatura camerei pentru a crește cu câteva grade.