Deși ne apropiem de începutul verii, pe străzile capitalei ninge ca în timpul iernii. Nu sunt fulgi de zăpadă, ci puf de plopi, care de câteva zile provoacă mari bătăi de cap locuitorilor.

Puful de plopi: sfaturi practice în lupta cu alergia

Și asta pentru că odată cu înflorirea plopilor, puful acestora începe să se răspândească în aer, fiind destul de iritant, mai ales pentru persoanele predispuse la alergiile acestui sezon.

Ca fapt divers…

Medicii ne spun că, de fapt, puful de la plopi este doar un factor iritant, pe când polenul, care se transmite prin intermediul acestuia, praful sau alte bacterii sunt factorii ce cauzează apariția unei alergii.

Puful de plopi: sfaturi practice în lupta cu alergia

„O alergie pură la puful de plopi este foarte rară. Adesea, oamenii sunt alergici la alte substanțe, dar care sunt transmise prin intermediul pufului, simptomele fiind: iritație, ochi roșii, mâncărime etc. În mare parte, putem menționa faptul că puful plopilor este, de fapt, un iritant mecanic (se așază pe haine, piele) cauzând disconfort. Totuși, capacitatea de alergizare a lui este foarte mică”, ne-a spus Tatiana Gorelco, medic alergolog de la Institutul Mamei și Copilului.

Cât de periculos este puful plopilor pentru oameni?

Puful plopilor este de dorit să fie evitat, în primul rând, de persoanele predispuse la diverse alergii. Oamenii trebuie să conștientizeze faptul că prin intermediul acestuia se transmit diferite substanțe. Tocmai din acest motiv, ar fi bine să îl evităm pe cât mai mult posibil.

De asemenea, sunt mai puțin indicate plimbările în zilele însorite și cu vânt, iar mămicilor cu copii mici li se recomandă să pledeze pentru plimbările de seară.

Sfaturi practice:

Dacă ați observat simptome precum tusea, respirație mai grea, ochi iritați etc. în această perioadă, ar fi bine să consultați un specialist. De asemenea, țineți cont de următoarele „reguli”:

  • Evitați spațiile cu plantații de plopi;
  • Instalați plase de protecție la geamurile locuințelor voastre;
  • Aerisiți încăperile seara târziu când zborul pufului nu este atât de intens;
  • Optați pentru plimbări serale sau în zile cu umiditatea aerului înaltă;
  • Protejați pielea corpului, mai ales cea a copiilor de interacțiunea cu puful de plop;
  • Deschideți mai rar geamurile de la mașină;
  • Dacă sunteți o persoană alergică, e bine să purtați cu voi un spray, de preferat să conțină apă de mare, pentru a curăța cavitățile nazale periodic.

Puful de plopi: sfaturi practice în lupta cu alergia

Tratamente naturiste: da sau ba?

CATEGORIC NU, întrucât persoanele sunt alergice anume la plante. Orice tratament trebuie stabilit împreună cu specialistul.

Soluția.

Angajații de la Spații Verzi au stabilit încă din 2006 un proiect pentru a rezolva problema creată de arborii de plop. Potrivit acestora, în Chișinău deja de 16 ani nu se mai plantează astfel de copaci. Soluția fiind înlocuirea plopilor cu aceeași clasă de arbori, dar care nu fac puf.

Știați că…

Plopul produce de 7 ori mai mult oxigen decât un brad, ajungând necesarul de oxigen pentru 200 de persoane într-o singură zi.

Deși sunt considerați plămâni ai orașului sau ai satului, în această perioadă aveți grijă la puful care este împrăștiat în aer.

Puful de plopi: sfaturi practice în lupta cu alergia

Sursa: Mamaplus.MD