Maria Andriuță - pasionată de gastronomie și un gurmand adevărat. "Pentru mine, gătirea este un fel de meditație în care te poți scufunda totalmente în procesul de creație. Și probabil ca este cel mai rapid mod să savurezi rezultatul muncii tale!) :) "
Romanii și egiptenii antici numeau leurda – planta-miraculoasă, ei considerau, că aceasta ajută la curățarea sângelui și a stomacului, îmbunătățește activitatea tractului digestiv, sporește pofta de mâncare și îmbunătățește activitatea sucului gastric. Planta este folosită în cazul diverselor boli purulente, scorbut, ateroscleroză, viermi paraziți și infecții intestinale. De asemenea, în antichitate, planta era folosită în mâncare în timpul epidemiei de holeră și ciumă.
Leurda conține multă vitamina C, uleiuri esențiale și alte substanțe. Are un miros puternic de usturoi, care este parțial îndepărtat, dacă înainte de a fi mâncată, peste leurdă se toarnă apă clocotită și oțet. Posedă proprietate tonică anti-scorbutică.
Leurda este benefică pentru inimă, poate scădea tensiunea arterială și inhiba formarea de plăci de colesterol. Leurda este recomandată în caz de avitaminoză, ateroscleroză și hipertensiune arterială. Grecii antici considerau, că această plantă are proprietatea "de a menține curajul". Leurda este, de asemenea, un mijloc excelent pentru prevenirea și tratarea răcelilor.
Leurda crudă se mănâncă în cazul bolilor glandei tiroide, hipo- și hipertiroidism. Leurda, spre deosebire de multe medicamente folosite în tratamentul aterosclerozei și bolilor glandei tiroide, nu produce hipertiroidism provocat de medicamente, chiar și după consumarea îndelungată a acesteia. În mod similar, se consumă leurda murată sau sărată, mai mult decât atât, ea este folosită pentru sporirea poftei de mâncare.
Proprietățile periculoase ale leurdei
Leurda este contraindicată celor ce suferă de pancreatită, colecistită, hepatită, inflamație a stomacului și intestinelor, din cauza efectului său excitant asupra sistemului digestiv.
Ea, de asemenea, nu este recomandată femeilor însărcinate, și celor ce suferă de gastrită, ulcer gastric și epilepsie.
Nu se recomandă să se facă abuz de infuzii de leurdă, deoarece afectează în mod negativ sistemul cardiovascular, și, mai mult decât atât, pot provoca dureri de cap, insomnie, tulburări gastrice.