mamaplus

Produsele cosmetice pe bază de pulbere pot favoriza apariția unor boli de plămâni şi forme de cancer

-
//
09.12.2020

Cercetătorii au testat produse cosmetice pe bază de pulbere şi au constatat că mai multe dintre ele conțin urme de azbest, un mineral nociv ce favorizează apariția cancerului şi a altor afecțiuni.

Trei dintre cele 21 de probe au fost testate pozitiv pentru azbest, inclusiv fardul de pleoape şi un set de make-up pentru copii. Regulamentele federale nu le impun companiilor să testeze azbestul sau să eticheteze produsele cu o avertizare, astfel încât avocații şi experții recomandă evitarea produselor pe bază de talc ca măsură de siguranță. Cosmeticele, în special cele sub formă de pulbere, pot conține concentrații ale unui mineral ce favorizează apariția cancerului, a bolilor pulmonare şi a altor probleme de sănătate, scrie Insider. 

Ce au descoperit specialiştii în urma studiului 

Într-o analiză publicată în Environmental Health Insights, cercetătorii au descoperit că unul din şapte produse cosmetice care conținea talc avea şi o cantitate măsurabilă de azbest. Cercetătorii de la Environmental Working Group, o organizație non-profit de cercetare şi advocacy, au analizat un eşantion de 21 de produse cosmetice fabricate din talc, inclusiv fardul de pleoape, pudra pentru ten şi corp, dar şi truse de machiaj pentru copii.

Aceştia au descoperit că trei dintre cele 21 de probe - două palete de farduri şi un set de machiaj pentru copii - conțineau azbest, un mineral fibros ce este asociat cu apariția unor probleme de sănătate serioase.

În timp ce dimensiunea eşantionului a fost relativ mică, concluziile sunt în concordanță cu alte cercetări privind produsele cosmetice efectuate de Administrația Alimentelor şi Medicamentelor (FDA). Acestea ar putea avea consecințe majore pentru sănătatea publică deoarece nu există un nivel sigur de expunere la azbest. 

Produsele cosmetice pe bază de pulbere pot oferi o cale pentru expunerea la azbest în plămâni pe măsură ce pulberea se dispersează în aer. Cu alte cuvinte, există o mulțime de particule ce pot fi inhalate. 

Azbestul este asociat cu probleme de sănătate 

Cercetări ample au asociat expunerea la azbest cu îngroşarea țesutului pulmonar şi care poate provoca dificultăți de respirație, plus afectarea funcției pulmonare, potrivit Centrelor pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC). Mineralul este asociat cu un risc mai mare de apariție a mai multor tipuri de cancer. Talcul este obținut, de obicei, din minerit, dar aceleaşi roci din care derivă talcul conțin adesea şi azbest. Acest lucru facilitează amestecarea mineralelor în timpul producției. 

Companiile care folosesc talc nu sunt obligate să-l testeze pentru azbest sau să avertizeze asupra unei posibile contaminări. Şi dacă se constată că produsele conțin azbest, FDA nu are autoritatea de a solicita retragerea, deşi companiile o pot face voluntar. Din acest motiv, avocații şi experții în sănătate publică fac presiuni pentru o legislație mai strictă care să includă cerințe de testare şi etichetare mai transparente.

Ce recomandă specialiştii:

Evită produsele cosmetice pe bază de talc ori de câte ori este posibil sau cumpără de la companii care au practici de testare riguroase şi bine documentate.