Dacă aveți obiceiul de a vă pocni degetele, este foarte probabil să fi auzit sau să vă fi prevenit cineva asupra pericolului care vă pândește: la bătrânețe să aveți artrită. Deși studiile nu au demonstrat o legătură între cazurile de artrită și pocnirea degetelor, acest obicei are totuși efecte negative asupra articulațiilor mâinii, care nu trebuie subestimate.
Articulațiile sunt lubrifiate de un lichid sinovial. Uneori în acest lichid apar bule de gaz, iar mișcarea sau compresia articulației duce la explozia bulelor, ceea ce produce zgomotul specific al trosnirii articulației.
Au fost realizate câteva studii care au arătat că nu există o legătură între obiceiul de trosnire a degetelor și instalarea artritei. Printre primele teste clinice s-a numărat unul realizat de o echipă de medici din Los Angeles în 1975. 28 de pacienți care aveau artrită au fost examinați clinic și prin intermediul razelor X și întrebați dacă au avut sau aveau încă obiceiul de a-ți trosni degetele.
Rezultatele nu au arătat nicio corelație între acest obicei și apariția bolii.
Un studiu similar, dar de o mai mare amploare (300 de pacienți), a confirmat aceste rezultate. Pocnirea degetelor nu a corelat cu cazurile de artrită, în schimb la cei care aveau acest obicei s-a observat un risc ridicat de efecte negative asupra articulațiilor: inflamații și o scăderea a forței mâinii de a apuca obiectele. Nu s-a stabilit însă dacă trosnirea degetelor a fost realmente o cauză a acestor probleme.
În cadrul unui alt studiu a fost simulată procesul de pocnire a articulațiilor și autorii au ajuns la concluzia că forța exercitată asupra articulațiilor este suficientă pentru a o afecta, dacă obiceiul este repetat pe termen lung. Nu s-a demonstrat însă că trosnirea degetelor cauzează însă artrita.