mamaplus

OMS avertizează: ”Imunitatea colectivă NU va fi atinsă în 2021. Aveți răbdare!”

0
//
13.01.2021

Experții de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) sunt de părere că imunitatea colectivă contra COVID-19 nu va fi atinsă anul acesta. Și asta, în ciuda faptului că vaccinurile au început să fie distribuite în numeroase ţări. Responsabilul ştiinţific al OMS, Soumya Swaminathan, a declarat pe 11 ianuarie că imunitatea colectivă nu se va întâmpla decât în câteva regiuni ale lumii.

„Chiar dacă vaccinurile încep să-i protejeze pe cei mai vulnerabili, nu vom atinge niciun nivel de imunitate a populației sau imunitate de turmă în 2021. Chiar dacă acest lucru se va întâmpla în câteva regiuni, în câteva țări, asta nu va proteja oamenii din întreaga lume, a declarat Swaminatham, potrivit wionnews.com.

”Populația ar trebui să aibă răbdare!”

Specialistul OMS apreciază “progresele incredibile” făcute de oamenii de ştiință care au reuşit să dezvolte nu unul, ci mai multe vaccinuri sigure şi eficace împotriva noului virus în mai puţin de un an. Cu toate acestea, Soumya Swaminathan a avertizat că lupta cu pandemie este una de durată. De asemenea, a făcut apel la populația lumii să “aibă răbdare”.

„Durează producția de doze, şi nu vorbim doar de milioane, ci de miliarde. (…) Între timp, nu trebuie să uităm de măsurile de protecție, care funcționează”, a mai spus responsabilul ştiințific.

Peste 40 de țări au început acum să vaccineze anti-covid

Este necesară o rată de vaccinare de aproximativ 70 sau chiar 80% pentru „imunitatea de turmă”, care ar presupune ca populația generală să fie protejată împotriva transmisibilității ușoare a bolii.

În Europa și Statele Unite, campaniile de vaccinare cu vaccinurile aprobate de la Moderna și Pfizer-BioNTech au început lent, din cauza restricțiilor de aprovizionare și producție a vaccinului, dar și din cauza dificultăților logistice pe care vaccinarea în masă le presupune.

Consilierul principal al OMS, Bruce Aylward, a declarat: „Peste 40 de țări au început acum să vaccineze anti-covid folosind cinci vaccinuri COVID-19 diferite. departe.”