mamaplus

Neurochirurg, despre astenia de toamnă: ”Chiar dacă bem cafea, randamentul scade, nu creşte”

-
//
25.10.2021

Astenia de toamnă se poate transforma în depresie, iar optimismul este cel care învinge. Noi avem un sistem antistres în creier şi un sistem endocrin de apărare, dar şi anumite zone intracerebrale care secretă hormonul fericirii, susține medicul neurochirurg Vlad Ciurea. Dacă acestea sunt stimulate ne deschide noi şi noi arii. Să nu dăm niciodată un pas înapoi, ci să mergem numai înainte. E important să avem planuri de viitor şi o gândire optimistă.

"Astenia de toamnă există ca şi cea de primăvară. Această oboseală la intrarea în toamnă. Toţi trecem mai mult sau mai puţin. După o vară frumoasă, în care ne-am gândit la insulele greceşti, dintr-o dată trebuie să mergem la muncă. Încep fenomene uşoare de depresie şi nu mai avem chef de nimic. Scade capacitatea intelectoală, scade şi posibilitatea de conectare cu cei din jur. 

Astenia aduce oboseală de la prima oră. Chiar dacă bem cafea, randamentul scade, nu creşte. Aceasta este astenia de toamnă. Aceste luni de toamnă trebuie să ne dea un impuls. De ce? Pentru că toamna este frumoasă. Are peisaje frumoase. Alimentele de toamnă sunt foarte benefice pentru organism, la fel şi fructele de toamnă", a spus prof. dr. Vlad Ciurea.

Ce putem face pentru a nu ajunge la tristeţea din sezonul rece?

"Comanda toată se află în creier. Noi cu noi să ne mobilizăm, iar fazele acelea din filmele şi cărțile americane sunt minunate şi adevărate. Eu îmi comand ca să pot să înving această astenie şi să dau un randament corespunzător pregătirii mele, fără a apela la tot felul de stimulente.

Ideea este că astenia de toamnă nu afectează pe toată lumea. Îi poate afecta pe cei care au fie un fond preexistent, fie sunt pesimişti în general sau pe cei care lucrează foarte mult. Peste vară au lucrat foarte mult, iar toamna vine ca un fel de căpăcel peste această activitate. Cel mai bine este să luăm o pauză, să mergem să vedem muntele, pentru că peisajele toamna sunt minunate", a mai spus medicul.