Aproximativ 25% dintre femei au polipi uterini. Este vorba despre o masă de țesut ce se dezvoltă în interiorul uterului că o mică excrescență, de consistență moale, prinsă de peretele uterin. Polipii se dezvoltă încet și tind să rămână la dimensiuni mici (1-5 cm maximum), pot fi unici sau multipli, cu doua localizări: fie în interiorul cervixului (endocervicali), fie – cel mai frecvent – în afara acestuia (exocervicali).

Cu toate că nu se știe exact care este cauza apariției polipilor uterini, medicii cred că estrogenul are un rol important în dezvoltarea acestora. Pe durata ciclului menstrual, nivelul de estrogen din sânge se modifică, pregătind endometrul pentru o eventuală sarcină. Dacă embrionul nu se fixează, atunci apare menstruația. Dacă nivelul de estrogen este mare, mucoasa uterului se poate îngroșa mai mult și apar acești polipi. O altă cauză a apariției acestora poate fi congestia vaselor de sânge din canalul cervical.

Polipii uterini pot fi descoperiți la un simplu control ginecologic, iar depistarea lor din timp te fereste de complicații și de infertilitate. În cele mai multe cazuri, medicul ginecolog recomandă îndepărtarea polipilor uterini mai ales dacă provoacă sângerări sau cauzează infertilitate. Dacă polipii sunt de foarte mici dimensiuni, aceștia sunt ținuți sub observație. Dacă în urma analizelor se dovedesc maligni, se recomandă histerectomia.

Polipii cervicali apar de obicei în perioada activă sexual, după mai multe nașteri, dar și la menopauză. Ei pot fi consecința unui exces de hormoni estrogeni sau pot fi rezultatul unor infecții și inflamații cronice (prelungite). Sarcina, care provoacă o congestie a colului uterin, poate fi o altă cauză de apariție a polipilor.

Principalele simptome

Simptomele polipilor uterini sunt destul de dificil de identificat, în sensul că sunt simptome comune mai multor afecțiuni, cel mai adesea existând cicluri menstruale neregulate, sângerări ușoare între menstruații și crampe abdominale. Dacă se inflamează și se infectează, polipii cervicali provoacă secreții vaginale. Dacă ajung să blocheze colul uterin, polipii fac dificilă fertilizarea ovulului, provocând astfel infertilitate. Ei pot, de asemenea, să blocheze fluxul menstrual.

Conform studiilor, femeile infertile cărora le-au fost îndepărtați polipii uterini pe cale chirurgicală au avut șanse mult mai mari de a rămâne însărcinate după inseminare artificială, față de pacientele cărora li s-a făcut inseminare fără îndepărtarea acestor polipi.

Recomandări medicale

Polipii uterini, chiar dacă au fost îndepărtați pe cale chirurgicală, pot să reapară după un timp. Tocmai de aceea este recomandat controlul periodic la medicul ginecolog.

Îndepărtarea polipilor este necesară, fiindcă în 1% dintre cazuri se malignizează. Cei exocervicali se îndepartează în cadrul consultației ginecologice, prin răsucirea lor cu pensa, iar procedura nu este dureroasă. Cei din interiorul cervixului se îndepartează histeroscopic. Majoritatea polipilor sunt benigni, dar se recomandă totuși biopsia, din cauza riscului de malignizare.