Mierea de albine pare să fie un tratament mai eficient pentru tuse sau simptome de răceală, preferabil antibioticelor și medicamentelor fără rețetă, conform unui nou studiu medical care a analizat rezultatele din 14 studii anterioare.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că mierea era mai eficientă în ameliorarea simptomelor bolilor asemănătoare răcelii și gripei decât remediile comerciale obișnuite și ar putea oferi o alternativă mai sigură, mai ieftină și mai ușor disponibilă la antibiotice. Ei au încurajat medicii să ia în considerare recomandarea pacienților în locul prescrierii antibioticelor, care pot provoca reacții adverse și pot duce la rezistența la antibiotice atunci când sunt suprautilizate.

„Mierea este un remediu natural frecvent utilizat, care este bine cunoscut pacienților”, scriu cercetătorii de la Universitatea din Oxford din Marea Britanie. "De asemenea, este ieftin, ușor de accesat și nu are efecte adverse."

Un domeniu de interes special este compararea mierii cu antibiotice. Antibioticele cauzează adesea efecte secundare și rezistență la antibiotice este în creștere. Tocmai de aceea, există multiple avantaje ale utilizării mierii ca remediu alternativ, subliniază autorii studiului.

"Deoarece majoritatea infecțiilor tractului respirator superior (URTI) sunt virale, prescripția antibioticelor este atât ineficientă cât și inadecvată", scriu cercetătorii. Cu toate acestea, lipsa alternativelor eficiente, precum și dorința de a păstra relația pacient-medic, ambele contribuie la antibiotice supra-prescripție.

Oamenii folosesc miere pentru a ajuta la tratarea tusei și a răcelii de durată, dar cercetările privind eficacitatea mierii au fost destul de neclare, lăsând loc la îndoieli cu privire la cât de mult atenuează simptomele de răceală pe diverse grupuri de vârstă, în comparație cu alte opțiuni.

Ultimul studiu se bazează pe urmărirea a 1.761 de persoane din 14 studii și concluzionează că mierea este eficientă în tratarea simptomelor URTI - inclusiv dureri în gât, nasuri blocate, tuse și congestie generală. Cu toate acestea, deși concluzia pare promițătoare, studiile incluse par să nu aibă o concluzie fermă.

Mierea este superioară îngrijirii obișnuite pentru îmbunătățirea simptomelor infecțiilor tractului respirator superior.

Medicii de la Facultatea de Medicină a Universității Oxford și Departamentul de Științe de Sănătate din Îngrijirea Primară au analizat dovezile existente pentru a determina modul în care simptomele infecțiilor tractului respirator superior (URTI) au răspuns la aceasta. URTI-urile sunt boli de tip rece, care afectează nasul, sinusurile, faringele sau laringele.

„Mierea este superioară îngrijirii obișnuite pentru îmbunătățirea simptomelor infecțiilor tractului respirator superior. Oferă o alternativă disponibilă la scară largă și ieftină la antibiotice. Mierea ar putea ajuta eforturile de a încetini răspândirea rezistenței antimicrobiene, dar sunt necesare în continuare studii de înaltă calitate, controlate cu placebo., au scris în revista BMJ Evidence-based Medicine.

Studiul a fost publicat în British Medical Journal -  Evidence-based Medicine.