mamaplus

Medicul Tudor Ciuhodaru: „Evitați încăperile cu covoare și nu folosiți aspiratorul!”

-
//
09.04.2020

Medicul român Tudor Ciuhodaru a elaborat un ghid de protecție împotriva noului coronavirus. Doctorul ne sfătuiește cum să ne protejăm de COVID-19, cum trebuie să dezinfectăm casele, hainele, dar și ce măsuri trebuie să luam atunci când ieșim din locuințe.

Se transmite pe cale aeriană, dar și digestivă - „boală a mâinilor murdare” - de aceea e important să ne spălăm corect și cât mai des pe mâini, după contactul cu suprafețe contaminate.

Ghid de autoprotecție în spațiile închise (acasă/loc de muncă/locuri publice): Igienizați

  • Suprafețe: Ideal este să dezinfectați cu înălbitor (1 litru de înălbitor cu 2,6% clor pentru 4 litri de apă rece) sau cu alcool la 70°. Suprafețele care sunt cel mai frecvent atinse trebuie curățate cu prioritate: mânerele ușilor sau întrerupătoarele, cel puțin o dată pe zi.
     
  • Este de preferat să stați în încăperi în care podeaua poate fi curățată (evitați încăperile cu covoare). Folosirea unui aspirator nu este recomandată, deoarece riscă să difuzeze particulele virale. Pe cât posibil aerisiți camerele în mod regulat.
     
  • În bucătărie, înainte de a găti și manipula mâncarea, spălați-vă mâinile și suporturile de bucătărie (blat de lucru, masă etc.). Atenție! Coronavirusul este sensibil la temperaturile de gătit, evitați alimentele crude!
     
  • Este recomandat gătitul la 63°C timp de 4 minute (Agenția Națională de Securitate a Sănătății).
     
  • Nu uitați să curățați periodic cu atenție tacâmurile (prin înmuierea soluției cu dezinfectant diluată timp de cel puțin 15 minute sau în mașina de spălat vase la un program mai lung, la 60°).
     
  • Toalete: recomandăm curățarea și dezinfectarea mobilierului sanitar (bazin, bideu, lavoar), robinetelor și mânerelor cu înălbitor diluat la 0,5%.
     
  • Lenjeria/hainele de stradă se spală cu un ciclu de cel puțin 60°C pentru cel puțin 30 de minute (evitând să o scuturăm, pentru a nu crea aerosoli cu particule virale).

Pe stradă:

  • Evitați deplasările și întâlnirile care nu sunt urgente, transportul în comun la orele de vârf, mai ales dacă aparțineți grupelor de risc (persoane în vârstă, deficiențe imunologice, patologie cardiacă, respiratorie sau metabolică (diabet).
     
  • Respectați igiena tusei sau strănutului (acoperiți nasul și gura).
     
  • Nu atingeți nasul, ochii, gura, fața (mai ales după contactul cu suprafețe contaminate).
     
  • Nu stați în vecinătatea persoanelor care tușesc sau strănută.

Oriunde și oricând:

  • Nu uitați să vă spălați pe mâini cu apă și săpun și/sau cu o soluție pe bază de alcool după tuse, strănut sau suflare a nasului, după ce ați luat contact cu orice suprafață contaminată, după curățenie și în mod regulat în timpul zilei.
     
  • Purtați o mască chirurgicală în caz de tuse.

Rețineți:

  • Virusul rezistă minimum 30 de minute în aer după ce „sursa” infecției nu mai este prezentă și 4 zile pe diferite suprafețe. Legat de temperatură, virusul rezistă la temperaturi de 36,6 grade Celsius circa trei zile pe sticlă, textile, metal, plastic sau hârtie. Peste 100 de infecții cu COVID-19 au fost confirmate în Singapore, o țară cu temperaturi ridicate. Zeci de alte infecții au fost raportate și în țări precum Brazilia, Argentina și Australia, unde este cald. Acestea sunt dovezi că, totuși, virusului îi priește vremea caldă. Rezistă mai mult de cinci zile pe piele (față, mâini) sau pe fluidele corporale (transpirație, salivă etc.).
     
  • Se poate transmite la o distanță de 4,5 metri de persoana infectată. Rata de transmisie 1 la 7. (Hu Shixiong de la Centrul de Control și Prevenție din Provincia Hunan, a prezentat rezultatul unui studiu realizat pe pacienții unui autocar care a călătorit în China pe 22 ianuarie, momentul „zero” pentru declanșarea noului coronavirus. „Pacientul zero”, infectat, a urcat în autobuz, fără a purta mască de protecție și fără a ști că este purtător de COVID-19. Rezultatele analizei arată că acesta a îmbolnăvit șapte persoane doar în timpul călătoriei (alți patru au fost depistați pozitiv după).
     
  • Trebuie să ne pregătim și de valul doi al virusului. Vorbim, în acest caz, de un virus respirator, iar acest tip de virus ne dau mereu bătăi de cap în timpul sezonului rece, din motive evidente, susține Nelson Michael, medic specialist în boli infecțioase al armatei americane.
     
  • Comisia Națională de Sănătate din China a publicat un ghid pentru pacienții vindecați de coronavirus în care recomandă autoizolarea la domiciliu (în camere separate și bine ventilate și să se spele frecvent pe mâini) pentru 14 zile post-externare, iar spitalele trebuie să se pregătească să-i primească în termen de două săptămâni pentru o verificare a stării lor de sănătate.