mamaplus

Medic endocrinolog: ”Nu mai poți să dai vina pe tiroidă pentru kilogramele în plus!”

-
//
30.06.2022

Multe persoane dau vina pe tiroidă pentru kilogramele în plus. Fie că încearcă să găsească astfel o justificare, fie că nu sunt suficient de motivate să se apuce de sport și alimentație sănătoasă, rezultatul este întotdeauna la fel: obezitate și sănătate precară. Prof. Dr. Cătălina Poiană, medic endocrinolog, a explicat de ce glanda tiroidă nu are nimic de a face cu kilogramele în plus.

E de vină tiroida pentru că te-ai îngrășat? Răspunsul e nu, deși multe persoane dau vina pe tiroidă pentru kilogramele în plus.

„Acesta este un mit pe care ne-am chinuit multă vreme să-l dărâmăm! Mai mult decât atât, acest mit a avut chiar consecințe în ceea ce privește terapia, pentru că a fost un mod în care se dădeau hormoni tiroidieni ca să slăbești, ceea ce este o mare greșeală.

Deci, practic, nu înseamnă că, în cazul în care tiroida ta nu funcționează cum trebuie, trebuie neapărat să fii obez. Adică una e una, alta e alta”, a subliniat Cătălina Poiană, medic primar endocrinolog.

Obezitatea dă cancer de orice fel

Specialista a transmis un semnal puternic de alarmă cu privire la obezitate.

„Sunt boli care sunt la interferența dintre specialități. Un exemplu clar îl reprezintă obezitatea, care este o boală pe care o împart endocrinologii și diabetologii. Ați remarcat că am spus că este o boală? De anul trecut, Comisia Europeană a catalogat obezitatea ca fiind o boală cronică netransmisiblă. E nevoie de un management integrat la nivelul întregii societăți cu abordare într-o echipă multidisciplinară”, a zis dr. Cătălina Poiană.

Obezitatea este periculoasă prin comorbiditățile pe care le presupune și nu este vorba doar despre riscul apariției diabetului zaharat de tip 2. Pot fi și alte tipuri de patologii, cum ar fi cancerul. Trebuie să știți că riscul de cancer pe care obezitatea îl poate provoca este foarte mare.