Pe parcursul vieții, dantura unui om se schimbă constant. Iar măselele de minte apar undeva, între 17 și 21 de ani. Și precis ai auzit cel puțin o dată că măseaua de minte trebuie neapărat scoasă, altfel îți va provoca probleme.
Ei bine, există multe mituri despre acești dinți. Dar este important ca, atunci când vine vorba despre sănătate, să ne luăm informațiile dintr-o sursă de încredere. Medicul stomatolog Adrian Mina demontează pentru noi cele mai des întâlnite mituri referitoare la molarii de minte.
Mitul 1: Toată lumea are măsele de minte
„În realitate nu toți oamenii au molari de minte. Unii indivizi au molarii de minte semiincluși, acoperiți de un capușon de mucoasă, prin pierderea potențialului eruptiv. Alții pot avea toți cei 4 molari de minte prezenți, în timp ce unii oameni nu au deloc. Toate aceste scenarii sunt acceptabile, cu excepția cazului în care începeți să aveți probleme cu acești dinți.
Adevărul este că aproximativ 35% din populație nu are molari de minte. Nu puteți ști cu siguranță dacă îi aveți sau nu până când medicul dentist face investigații complementare, cum ar fi o radiografie OPG, la vârsta cuprinsă între 17 și 25 de ani”.
Mitul 2: Știi dacă ai molari de minte
„Doar pentru că nu-ți poți vedea molarul de minte nu înseamnă că nu-l ai. Motivul din spatele acestui fapt este că osul sau țesutul moale ar putea să acopere dinții. Examenul radiologic ne poate ajuta în a diagnostica incluzia molarilor de minte. Radiografia va arăta, de asemenea, dacă exista probleme potențiale cu creșterea acestor dinți”.
Mitul 3: Toată lumea trebuie să aibă măsele de minte extrase
„Acest lucru este, de asemenea, fals. Deoarece acești dinți nu erup întotdeauna. În multe cazuri, ei rămân incluși în profunzimea osului fără să provoace complicații infecțioase, cum ar fi pericoronarita congestivă sau supurată. Mulți oameni cred că dacă nu li se extrag molarii de minte, aceștia vor provoca aglomerări sau vor suferi procese carioase complicate cu simptomatologie răsunatoare. De asemenea, ei cred că acesta este motivul pentru care necesită aparate dentare sau tratament ortodontic.
Aceste lucruri nu sunt adevărate în toate cazurile. Deși molarii de minte ar putea contribui la incongruențe dento-alveolare cu înghesuire și pot duce la disconfort și durere, unele persoane nu au niciodată probleme cauzate de acest dinte. În schimb, dinții lor sunt sănătoși și sunt aliniați în poziție corectă la nivelul arcadelor”.
Mitul 4: Molarii de minte nu au niciun rol
„Molarii de minte efectuează aceleași functii ca și ceilalți dinți. Facilitează masticația și crearea bolului alimentar. Antropologii cred că, din punct de vedere istoric, oamenii au avut nevoie de ei pentru a consuma alimente de consistență dură și grosiere. Anodonția molarilor de minte, după unii cercetători , este o dovadă a evoluției pe scara filogenetică”, este de părere medicul stomatolog Adrian Mina.