Știm deja că e bine să dormim 7-8 ore pe noapte ca să îi oferim organismului timpul necesar pentru a se reface și ca să putem funcționa corespunzător în fiecare zi. Unele cercetări au arătat că sunt persoane care nu au nevoie de 8 ore de somn, ci numai de 6. Însă, mai puțin de 6 ore de somn pe noapte pot duce la probleme grave de sănătate.
Pentru unele persoane, funcționează punerea în aplicare a unor metode care contribuie la un somn bun, cum ar fi evitarea cofeinei și alcoolului seara, evitarea ecranelor cu o oră înainte de culcare sau administrarea unor suplimente din ingrediente naturale (valeriană, passiflora etc.). Alte persoane, însă, au nevoie să ceară sfatul medicului pentru a reuși să-și regleze somnul.
Riscul de demență crește dacă dormi mai puțin de 6 ore pe noapte
Insomnia se caracterizează prin dificultatea de a adormi repede sau prin trezirea în timpul nopții și imposibilitatea de a mai adormi la loc timp de o oră sau mai mult ori prin trezitul prea devreme și imposibilitatea de a mai adormi până la ora normală de trezire. Când aceste simptome apar cel puțin trei nopți pe săptămână și timp de cel puțin trei luni, se poate vorbi despre o tulburare cronică.
Cercetătorii au descoperit că adulții care au raportat insomnii și care au dormit mai puțin de 6 ore de somn măsurat în laborator aveau un risc de două ori mai mare de a se confrunta cu tulburări cognitive decât persoanele cu aceleași raportări în ceea ce privește insomnia, dar care au dormit 6 sau mai multe ore.
Rezultatele unor studii recente arată că insomnia, tulburările cognitive și afecțiunile cardio-metabolice, cum ar fi hipertensiunea arterială, diabetul și bolile de inimă, tind să apară adesea la adulții care dorm mai puțin de 6 ore, dar nu la cei care au un somn mai lung de 6 ore.
Cum ne afectează lipsa somnului?
Lipsa somnului are efecte negative asupra întregului organism. Probabil ai observat că dacă nu dormi destul într-o noapte te simți obosit și iritabil în ziua următoare, dar nu îți afectează sănătatea. Însă, după mai multe nopți nedormite, efectele mentale devin mai grave.
Vei resimți ca un fel de „ceață mentală”, care face dificilă concentrarea și luarea deciziilor. Vei avea senzația de oboseală severă în timpul zilei sau poți chiar să adormi în locuri în care nu ar trebui. Astfel, îți crește riscul de accidentare pe stradă, la serviciu și la domiciliu.
Dacă situația continuă și nu dormi bine pe o perioadă mai mare de timp, lipsa somnului îți poate influența negativ starea generală de sănătate și te poate predispune la afecțiuni grave, cum ar fi obezitatea, diabetul, hipertensiunea arterială și bolile de inimă.