mamaplus

Mai mult de jumătate dintre cazurile despistate cu cancer de col uterin sunt la femei cu vârsta de până la 35 de ani

-
//
09.09.2022

Cancerul de col uterin este una dintre cele mai importante probleme de sănătate publică atât în Europa, cât şi în Republica Moldova. Potrivit datelor statistice, acesta reprezintă a doua cauză de deces în rândul femeilor, după cancerul mamar.  

Anual, în țara noastră sunt depistate aproximativ 400 de cazuri noi de îmbolnăvire cu cancer de col uterin la femei. 50% dintre cazurile depistate sunt femei cu vârsta de până la 35 de ani, iar 20 de % se depistează la vârstă de peste 65 de ani. 

Cel mai grav este că din numărul total de cazuri înregistrate cu cancer de col uterin, 15% sunt depistate la femei care nu atins vârsta de 20 de ani. 

Ce este cancerul de col uterin?

Cancerul de col uterin este o maladie malignă care afectează colul uterin. Celulele mucoasei care acoperă colul uterin devin anormale și încep să crească necontrolat. Colul uterin este partea inferioară a uterului, care poate fi observată în timpul unei examinări ginecologice. 

De ce apare cancerul de col uterin? 

99 la sută dintre cazuri de cancer de col uterin este provocat de Virusul Papilloma Uman cunoscut cu denumirea HPV. În majoritatea cazurilor infecția este transmisă prin cale sexuală. 

Cum poate fi prevenit cancerul de col uterin? 

Statisticile arată că, programele de screening a cancerului de col uterin pot preveni până la 80% din cazurile de îmbolnăvire. Specialiștii recomandă efectuarea screening-ului de col uterin o dată la 3 ani pentru toate femeile cu vârsta între 25 și 65 de ani. 

Medicii susțin că cancerul de col uterin nu ține cont de vârstă și nu este un verdict care te poate condamna la moarte, dacă acesta este diagnosticat și tratat la timp. 

Femeile sunt îndemnate să efectueze cu regularitate testul citologic la indicația medicului specialist. 

Echipa Synevo Moldova se alătură campaniei naționale de prevenție a cancerului de col uterin și pune la dispoziția femeilor teste de screening cu reducere:

- Testul HPV ADN – detecție tipuri cu risc crescut + genotipare 16, 18. 
- PAP test in mediu lichid; HPV ADN – detecție tipuri cu risc crescut + genotipare 16,18. 

Păstrează sănătatea feminină. Fă testul citologic la Synevo!

 

Synevo este principalul furnizor de servicii în diagnostic de laborator în Moldova și oferă peste 2000 de tipuri de analize uzuale și avansate în toate domeniile de diagnostic clinic de laborator. 

Laboratorul Central Synevo Chisinau

Adresa: Chisinau, str. Nicolae Testemitanu, 37
Telefoane

022 856 990
022 856 991
022 856 992

060 592 224

Sitewww.synevo.md