Îți lipsește pofta de mâncare? Poate fi un semn că ai fost infectat cu noul coronavirus. Depresia, stresul şi traumele pot duce, de asemenea, la scăderea drastică a apetitului. Vezi mai jos din ce cauză ai lipsă de poftă de mâncare și ce plante ajută la stimularea apetitului.
Apetitul scăzut nu este o afecțiune în sine, ci, de obicei, un simptom al unei alte probleme. Factori emoționali, cum sunt depresia, stresul şi traumele, pot duce la scăderea drastică a apetitului, potrivit lui Phyllis Balch, autorul cărții „Vindecare prin nutriție”.
Şi unii factori controlabili, ca folosirea alcoolului, a tutunului şi a unor droguri, pot duce la scăderea poftei de mâncare.
Unele boli nedepistate, otrăvirea cu metale sau deficiențele nutriționale pot de asemenea să fie implicate în pierderea apetitului.
Mai nou, și infecția cu noul coronavirus este o posibilă cauză a lipsei poftei de mâncare, ca urmare a pierderii mirosului și a gustului, un simptom specific COVID-19.
Dacă slăbești 3-5 kilograme fără să fi avut această intenție, ar trebui să te consulți cu medicul curant.
Plante care stimulează pofta de mâncare
Pentru stimularea apetitului scăzut, încearcă să folosești iarba mâței, semințe de fenicul, rădăcină de ghimbir, ginseng, frunze de papaya, frunze de mentă sau frunze de palmier pitic.
Atenție! Nu folosi ginseng dacă ai hipertensiune, ești însărcinată sau alăptezi.
Ghimbirul ajută la stimularea inimii şi a sistemului circulator, crescând apetitul şi digestia. Ingredientele picante active pe care le conține activează glandele salivare şi producerea sucurilor digestive. Se spune că înțeleptul Confucius condimenta fiecare fel de mâncare cu ghimbir.
Principalele ingrediente active ale rădăcinii de ghimbir conțin zingiberenă şi bisabolenă, dar şi camfen, linalol, citral şi cineol. Ghimbirul mai conține vitaminele A şi B, minerale, grăsimi şi proteină. Poate fi ras şi presărat peste anumite mâncăruri ca să crească apetitul.
Ceaiul de ghimbir se face cu 1 sau 2 linguri de ghimbir proaspăt ras sau tocat la ceaşca de apă clocotită. Lasă să stea vreo 10-15 minute, apoi strecoară. Amestecă bine cu miere şi suc de lămâie ca să eviți gazele, balonarea şi crampele. Este indicat ca acest ceai să fie băut după masă.
Alimente care cresc pofta de mâncare
Ca să obții proteinele şi caloriile necesare, bea3 sau mai multe pahare de 200 ml de lapte degresat sau de lapte de soia. Folosește o băutură de roşcove şi iaurt de băut de fructe. Mânâncă numai pâine sau chifle din cereale integrale, macaroane, biscuiți şi cereale calde sau reci. Folosește supele-cremă, deoarece acestea sunt mult mai bogate în proteine decât supele clasice.
Între mese, consumă gustări bogate în grăsimi sănătoase: avocado, lapte bătut, brânză, pui, ton, curcan, băuturi din fructe, nuci, unt etc. Pe lângă faptul că ajută la câştigarea de kilograme, aceste gustări sunt uşor de digerat, bogate în proteine şi în acizi graşi esențiali, cu bacterii „prietenoase”. De asemenea, este bine să nu bei lichide în timpul mesei şi să iei suplimente din complexul B, care cresc apetitul.
Pe cât posibil, încearcă să mămânci des cantități mici de alimente, în loc de două sau trei mese bogate. Cantitățile prea mari de alimente pot face unele persoane să-şi piardă apetitul, însă cantitățile mici şi mesele frecvente sunt mai bine tolerate prin creşterea treptată a volumului de alimente.
Dacă este posibil, fă mişcare, dar evită exercițiile solicitante. Mersul pe jos şi exercițiile fizice moderate pot creşte apetitul şi ajută la o asimilare mai bună a nutrienților de către organism.
Pe piață sunt foarte multe produse care pot veni în ajutorul persoanelor lipsite de apetit şi cu probleme de greutate. Acestea se găsesc în magazinele naturiste şi pot fi foarte gustoase, putând fi consumate sub forma unor milkshake-uri. Trebuie să ai însă grijă la aportul caloric pentru că, de obicei, conțin vitamine și minerale care trebuie incluse în calculul zilnic al cantității de nutrienți asimilate, ca să eviți o posibilă supradoză.