mamaplus

Lipsa ovulației – una dintre cauzele infertilității. Care sunt cele mai frecvente cauze

-
//
11.02.2022

Un semnal important, care indică faptul că organismul feminin este pregătit pentru concepție, este prezența ovulației. Tocmai de aceea, faptul că disfuncția ovulatorie constituie una dintre cele mai frecvente cauze ale infertilității în cazul femeilor, este o problemă tot mai presantă pentru cuplurile care încearcă să conceapă un copil.

Disfuncția ovulatorie poate varia de la o persoană la alta fie prin manifestarea unei ovulații rare și neregulate – Oligo-ovulație sau chiar lipsa completă a acesteia – Anovulație. Cu toate acestea, tratamentul pentru astfel de afecțiuni implică un minimum de timp și efort, iar în cele mai multe cazuri nu este nevoie să se apeleze la fertilizare in vitro.

Ovulația trebuie privită nu ca o simplă eliberare a ovulului din ovar, ci ca un proces multilateral la care participă mai multe părți ale corpului feminin. Pentru a avea ovulație în fiecare lună este necesară o interacțiune complexă și adecvată între hormonii eliberați de hipotalamus, hipofiză și hormonii ovarieni.

Astfel, cauzele care determină dereglările de ovulație pot fi dificil de elucidat, însă cel mai adesea sunt corelate cu:

  • Dezechilibrele hormonale cauzate de disfuncții ale hipotalamusului, glandei pituitare și a ovarelor. Cea mai frecventă afecțiune cauzată de aceste dezechilibre o reprezintă sindromul ovarelor polichistice.
     
  • Hipotalamusul – acesta trimite din creier semnalul de începere a ovulației și este responsabil pentru stimularea celor doi hormoni ai ovulației: FSH (hormonul de stimulare foliculară) și LH (hormonul luteinizant). Un nivel ridicat al stresului sau activităților fizice poate cauza tulburări la nivelul funcționarii hipotalamusului, ceea ce duce mai departe la amenoree, lipsa totală a ovulației și a ciclului menstrual.
     
  • Subponderalitatea este de asemenea o cauză des întâlnită a amenoreei. Creierul și glandele endocrine au nevoie de un minimum de grăsime corporală pentru a funcționa în limite normale.
     
  • Excesul de prolactină – în apropierea hipotalamusului se afla hipofiza, care în unele cazuri produce în exces prolactină. Acest proces duce la scăderea producției de estrogeni și afectează astfel funcționarea corectă a ovarelor. Un simptom des întâlnit al excesului de prolactină este producerea de lapte matern atunci când femeia nu este însărcinată.

La capătul opus al spectrului tulburărilor de ovulație se află rezerva ovariană redusă, care nu are capacitatea de a se reface și poate duce la menopauză prematură – un semnal de alarmă pentru fertilitate. Un mod de prevenție a acestei afecțiuni este realizarea unui test de fertilitate (dozarea hormonului anti Mullerian) prin care se determină rezerva de ovule rămase în ovare, respectiv potențialul fertil al femeii.

Cum știu dacă are loc sau nu ovulația?

Cel mai întâlnit semnal al ovulației este reprezentat de mucusul cervical. În apropierea perioadei de ovulație, acesta devine subțire, filant și alunecos, asemenea consistenței unui albuș de ou. Un alt mod prin care femeile își pot da seama când a avut loc ovulația este atunci când are loc o creștere a temperaturii bazale, temperatura vaginală luată dimineața, la trezire. Imediat după ovulație, temperatura crește cu 0,5-1,6 grade, datorita creșterii producției de progesteron.

Anovulația (lipsa ovulației) se manifestă prin absența ciclului menstrual mai multe luni la rând și poate fi determinată de o serie de cauze: sindromul de ovare polichistice (cel mai frecvent), hipo/hipertiroidia, hiperprolactinemia, insuficiența ovariană prematură, eforturi fizice intense, creșteri sau scăderi bruște în greutate, anumite boli sistemice sau medicamente etc.