Fiecare dintre noi știe despre beneficiile igienei personale. Cu toate acestea, în fiecare zi, din obișnuință găsim timp pentru spălatul pe dinți, pentru dușul de rutină și uităm că zonele intime au nevoie de o igienă specială. Nevoia de igienă personală este direct legată de păstrarea sănătății noastre reproductive, dar, de multe ori, ne rușinăm să întrebăm medicul nostru despre cum se face în mod corespunzător o astfel de îngrijire delicată. Așa că haideți să încercăm să facem un pic de lumină în acest domeniu.

Între noi, fetele, sau secrete de igienă personală pentru femei

Igiena intimă- reguli de bază

Organele genitale feminine sunt un sistem complex special conceput pentru conceperea și nașterea copilului, de aceea orice perturbare în activitatea sa, poate provoca încălcări grave.

Cavitatea uterului în mod normal este sterilă iar un vagin sănătos este, în același timp, și curat, datorită prezenței aici a bacteriilor specifice care sunt responsabile de mediul acid protector. Dezechilibrul florei vaginale (scăderea acidității naturale) va avea ca rezultat îmbolnăvirea vaginului, se pot dezvolta alți microbi care pot ajunge în uter și pot provoca inflamații iar mai apoi și probleme cu sarcina.

Această situație poate fi cauzată de diverse motive, iar unul dintre el ear fi nerespectarea normelor de igienă sau, dimpotrivă, curățarea excesivă a zonei intime. Prin urmare, pentru a nu dăuna sănătății dvs., trebuie să urmați anumite reguli:

1. Spălați-vă regulat

Această procedură trebuie să fie efectuată cel puțin de două ori pe zi, în mod ideal - după fiecare vizită la toaletă. În cazul în care nu aveți o astfel de posibilitate, puteți folosi șervețele speciale. Organelor genitale externe ar trebui să fie spălate cu săpun, cu mâinile, fără a folosi buretele, din față spre spate, pentru a nu aduce o infecție în vagin dinspre anus. După spălare ar trebui să vă ștergeți ușor și atent cu un prosop individual, curat.

 2. Spălați numai organele genitale externe

Unele femei își spală nu numai organele genitale exerne dar consideră că este bine de „clătit” un pic și în vagin cu ajutorul unei seringi sau chiar prin duș. Acest lucru este interzis! Țineți minte că igiena excesivă este o cale directă spre dereglarea florei vaginale. Băile vaginale pot fi efectuate numai în cazul în care sunt recomandate de medic.

3. Dacă este necesar, utilizați numai produse de îngrijire speciale

Mulți experți recomandă ca toaleta organelor genital să fie făcută numai cu apă caldă. Cu toate acestea, când apar anumite boli sau infecții, medicul vă poate recomanda unele produse de igienă personală cum ar fi: săpun lichid, gel, cremă sau spumă cu extracte din plante (mușețel, aloe vera, sunătoare, cimbru și alte plante) sau acid lactic. În nici un caz nu folosiți săpun cosmetic, mai ales antibacterian deoarece acestea deshidratează mucoasa și provoacă tulburări ale acidității genitale.

Între noi, fetele, sau secrete de igienă personală pentru femei

4. Purtați lenjerie confortabilă din bumbac

Purtați modele de lenjerie de corp confortabile din materiale natural, care permit pielii delicate să „respire”. Lenjerie de corp sintetică și chiloțeii tanga, preferații fetelor, sunt adesea cauza multor boli ginecologice. Lenjerie de corp ar trebui să fie schimbată în fiecare zi.

5. Fiți atente la utilizarea absorbantelor igienice pentru uz zilnic

Pentru ca aceste absorbante igienice să nu provoace probleme, acestea ar trebui să fie schimbate după fiecare vizită la toaletă. Optați pentru absorbante fără aroma, deoarece aromele chimice adesea provoacă reacții alergice și infecții fungice.

6. Nu stați prea mult în costumul de baie ud

Umiditate este un mediu ideal pentru înmulțirea bacteriilor. Odată ce ați ieșit din apă, îmbrăcați imediat haine curate și uscate.

7. Fiți atenți atunci când depilați zona intimă

Utilizați numai lame de unică folosință, pentru a preveni infectarea, iar după procedură, spălați-vă cu apă caldă, folosind un produs de igiena personală. În plus, selectați cu atenție crema după ras deoarece unele dintre ele (în special cele parfumate), provoacă multor femei alergii.

Între noi, fetele, sau secrete de igienă personală pentru femei

Igiena intimă în  zilele "speciale"

Menstruația este o perioadă specială pentru sănătatea femeilor, deoarece în aceste zile funcția de protecție a florei vaginale este slăbită. Prin urmare, în plus față de regulile de bază enumerate mai sus, ar trebui:

• Să schimbați absorbantele de fiecare dată când vizitați toaletă, iar tampoanele la fiecare două ore;

• În timpul nopții nu foloiți tampoane ci absorbante;

• În acest timp să vă rețineți de la relațiile sexuale, precum și de la înotul în piscină, lacuri, iazuri cu scopul de a evita o infectare.

Igiena intimă a gravidelor

Pentru femeile gravide nu există reguli speciale de igienă personală. Cu toate acestea, femeile însărcinate ar trebui să fie conștientă de faptul că:

• Ar fi recomandat să evite băile și să opteze pentru duș;

• Femeile care sunt predispuse la infecții fungice, ar trebui să se spale cu produse pentru igiena intimă care conțin acid lactic, dar numai după consultarea cu medicul;

• În timpul sarcinii, este de dorit să se renunțe la utilizarea absorbantelor igienice care pot cauza iritații și infecții. Mai bine optați pentru lenjerie din bumbac, confortabilă pe care să o schimbați cât mai des.

Între noi, fetele, sau secrete de igienă personală pentru femei

Amintiți-vă că igienă intimă este foarte importantă, poate mult mai importantă decât igiena altor părți ale corpului. Punerea în aplicare a regulilor de bază vă va ajuta să rămâneți sănătoase și atractive pentru bărbați!