În ultimii ani cupele menstruale își fac tot mai mult loc în viețile femeilor, iar faptul că sunt reutilizabile și ecologice constituie cel mai mare avantaj. Cu toate acestea, mai puțin se vorbește despre dezavantajele cupelor menstruale, ceea ce le-ar putea ajuta pe femei să prevină apariția unor probleme grave, cum ar fi niște infecții sau disbacterioza. Medicul ginecolog-obstetrician Dorina Chelaru subliniază faptul că utilizarea cupelor menstruale trebuie efectuată în conformitate cu instrucțiunile de bază. În caz contrar, s-ar putea să ajungeți la cabinetul ginecologului.
Așadar, pentru început vă prezentăm avantajele cupelor menstruale, atât de mediatizate în ultima perioadă. Aceste dispozitive fabricate din silicon medical sau elastomer colectează lichidul menstrual și pot fi folosite lunar, timp de mai bine de 10 ani. De cele mai multe ori, producătorii dau anume acest termen de garanție. Cupele menstruale nu provoacă alergii și iritații. Este foarte important să alegeți forma și mărimea potrivită, în funcție de vârstă și alte particularități.
”Cupa se poate afla în interiorul vaginului până la 12 ore. Totuși recomand a fi golită minim o dată la 6 ore pentru confort și siguranță. La plasarea corectă a cupei (cu alegerea dimensiunii individuale) senzație de disconfort nu va fi. Unul dintre avantaje mai este și absența mirosului.”, afirmă medicul ginecolog-obstetrician Dorina Chelaru.
Dezavantajele cupei menstruale
Primul dezavantaj pe care îl poți sesiza încă din primele momente este modul în care introduci cupa menstruală în vagin. Chiar dacă la început îți pare extrem de dificil procesul, cele mai multe femei spun că în a doua sau a treia lună de utilizare, nu mai întâmpină dificultăți. Să vedem în continuare și celelalte dezavantaje ale acestor dispozitive:
- Nu este comodă de a fi utilizată în locuri publice. Pentru o folosire corectă, conținutul cupei trebuie aruncat o dată la 6 ore, spălată, fiartă timp de 15 minute, și plasată din nou.
- Înainte de a fi aplicată, neapărat se spală mâinile. În caz contrar, introducem numeroase bacterii în vagin. Sângele este un mediu perfect pentru dezvoltarea bacteriilor!
- Uneori picăturile de săpun care rămân pe cupă, pot interacționa cu pH-ul vaginului, favorizând apariția disbacteriozei.
”În prezența cupei, în vagin se formează un mediu lipsit de oxigen, unde se poate înmulți flora anaerobă. De asemenea, cupa menstruală crește riscul înmulțirii Stafilococului aureus. Tocmai de aceea, este necesar ca după fiecare utilizare să fierbeți cupa menstruală. Cupa menstruală este contraindicată în infecțiile vaginale recidivante sau acute.”, a mai adăugat medicul ginecolog-obstetrician Dorina Chelaru.