mamaplus

A fost extinsă lista de medicamente compensate din fondurile asigurării obligatorii de asistenţă medicală

-
//
06.08.2021

Au fost aprobate modificări la lista de medicamente compensate din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală prin ordinul comun al MSMPS şi CNAM, care a fost completată cu Denumiri comune internaționale (DCI) noi, doze şi forme noi a DCI existente în Lista DCI de medicamente compensate, maladii şi indicații noi pentru tratament, anunță Ministerul Sănătății, Muncii şi Protecției Sociale.

Astfel, a fost extinsă lista medicamentelor compensate cu un preparat pentru tratamentul de lungă durată a pacienților cu osteoporoză – ACIDUM ALENDRONICUM sub formă de comprimate, care va avea o rată de compensare de 40%.

Totodată, potrivit Ministerului Sănătății, Muncii şi Protecției Sociale au fost expuse în redacție nouă indicațiile la anumite DCI din Lista medicamentelor compensate care se regăsesc în Anexa nr.1 Lista de Denumiri Comune Internaționale de medicamente compensate din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală, pentru ROSUVASTATINUM, prescris pacienților cu risc cardiovasculare, CLOPIDOGRELUM (pentru tratamentul pacienților după angioplastiile coronariene, a arterelor periferice, infarct miocardic cu fibrilație atrială), SIMVASTATINUM – pentru pacienții cu risc cardiovascular înalt, VALSARTANUM (pentru tratamentul pacienților hipertensivi cu intoleranță la inhibitorii enzimei de conversie a angiotenzinei), care au drept scop excluderea restricții de prescriere a acestor medicamente de către medicii prescriptori de medicamente compensate.

De asemenea, Lista de Denumiri Comune Internaționale a medicamentelor compensate a fost completată cu doze şi forme noi după cum urmează: SALMETEROLUM+FLUTICASONUM –suspensie de inhalat presurizată, pentru tratamentul maladiilor respiratorii la copii; BILASTINUM, comprimate orodispersabile, pentru tratamentul epedermolizei buloase; CLEMASTINUM soluție injectabilă, pentru tratamentul epedermolizei buloase; ACETYLCYSTEINUM – capsule pentru tratamentul astmului bronşic la copii şi în tratamentul infecției cu Coronavirus de tip nou, ACETYLCYSTEINUM soluție injectabilă de inhalat prin nebulizator/pentru instilație endotraheopulmonară, pentru tratamentul astmului bronşic la copii şi în tratamentul infecției cu Coronavirus de tip nou.

O altă prevedere vizează modul de prescriere şi eliberare a medicamentelor psihotrope compensate. Urmare a modificărilor operate, au fost aduse în concordanță prescrierea şi evidența medicamentelor psihotrope. La fel, au fost efectuate modificări la Rețeta-model pentru prescrierea medicamentelor compensate din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală.

Menționăm că noile reglementări vor intra în vigoare în momentul publicării Ordinului în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.