Balonarea este un simptom deranjant, dar absolut normal, atâta timp cât nu intervine zilnic. Dacă se întâmplă des ca balonarea să îți dea bătăi de cap, adresează-te de urgență la un medic. Ca să nu ajungi în acel punct, este necesar să întreprinzi câteva măsuri de prevenire a balonării.

Bea multă apă

Primul lucru important de care ar trebui să ții cont este hidratarea suficientă. „Să bei suficientă apă ajută enorm sistemul digestiv, care se va activa și va funcționa corect pe tot parcurusul zilei și nopții. Deshidratarea, în schimb, afectează digestia”, explica medicul Darria Long.

Fă-ți un program regulat de mese

Nu toată lumea are timp să se așeze și să pregătească – cu atât mai puțin să mănânce – o masă elaborată în fiecare zi. Dar dacă aștepți până când ți se face o foame cumplită ca să mănânci, este mult mai probabil să mănânci în exces, să alegi o opțiune mai puțin hrănitoare sau să mănânci mult prea repede – iar toți acești factori pot duce la balonare.

Așadar, pentru a te asigura că rămâi în mod constant sătulă, chiar și în cele mai aglomerate zile, bazează-te pe pregătirea meselor în avans și pe gustări simple pentru echilibrarea nivelului de zahăr din sânge.

Ia un supliment probiotic

Când toate celelalte obiceiuri sunt greu de păstrat, suplimentul de probiotice te va ajuta să rămâi pe drumul cel bun. Așadar, administrază un probiotic în fiecare dimineață și astfel îți vei menține sănătatea florei intestinale. Ceea ce, în schimb, ajuta la funcționarea normală a sistemului digestiv, prevenind balonarea și crampele.

Mănâncă pre- și probiotice

Împreună cu suplimentarea, specialiștii recomandă optimizarea dozei de probiotice cu ajutorul alimentației. Kefirul, legumele fermentate, varza murată, kimchi — toate acestea sunt surse bune de probiotice. Și pentru că acele probiotice să „înflorească”, au nevoie de prebiotice din care să se hrănească. Prebioticele sunt acea fibra insolubilă – hrana pentru micile bacterii benefice care ajută la menținerea echilibrului florei intestinale. Acestea pot fi găsite în fructe de pădure, anghinare, mere, banane, cacao și multe altele.