Banale sau fatale? Aceasta-i întrebarea, atunci când vine vorba despre durerile de burtă. Căci, lăsând la o parte neplăcerile cauzate de ciclul menstrual, de constipație, balonare ori cele de după festinuri, există o sumedenie de boli, unele chiar grave, care pot evolua latent, mascate de astfel de simptome.
De cele mai multe ori se amână vizita la medic, deși acesta e singurul în măsură să stabilească o cauză și un tratament adecvat. Ține cont că abdomenul găzduiește toate organele interne importante: ficat, stomac, pancreas, intenstine, splina, rinichii, fierea, ovarele, uterul. Oricare dintre acestea poate da semne printr-o durere mai slabă sau mai intensă.
Iată cine-ți sunt potențialii inamici:
1. Ulcerul gastroduodenal
Durerea, cel mai des cu caracter de arsură, localizată în zona epigastrică (capul pieptului), uneori merge in spate. Ține de la câteva minute până la câteva ore, apare intermitent, episoadele simptomatice alternând cu perioade asimptomatice.
2. Boli de ficat și fiere
Afecțiunile hepatice și biliare dau dureri în abdomenul superior, de obicei în partea dreaptă, dar pot apărea și crampe, însoțite de alte simptome specifice.
3. Boala inflamatorie intestinală
Durerile de burtă, scaunele diareice, cu sânge, alternate cu perioade de constipație, senzația de balonare sunt doar câteva dintre manifestările colonului iritabil, afecțiune cunoscută și ca dischinezie intestinală. Simptomele diferă de la om la om. Unele femei, de obicei sedentare, pot avea parte de dureri ciudate în regiunea genitală, din același motiv. Printre bolile din aceeași categorie se numără și boala Crohn, rectocolita ulcero-hemoragică, ileita.
4. Apendicita
E imposibil de ignorat durerea dată de criza de apendicită. Totuși, această boală trebuie luată în calcul când simți că te doare burta mai tare, căci necesită intervenție medicală de urgență.
5. Cancerul de colon
Depistat adesea în stadii avansate, uneori din cauza simptomelor date de metastaze, cancerul de colon dă semne totuși. Sângerarea anală, balonarea și durerea de burtă sunt doar câteva dintre ele.
6. De-ale femeilor
Durerea abdominală care persistă în timp, însoțită sau nu de dureri în timpul actului sexual, de menstre neregulate, constipație, dureri de spate sau urinări dese pot fi caracteristici ale fibromului uterin. Când apare și febra sau înțepăturile, poate fi vorba de anexită. Și chisturile ovariene dau dureri abdominale, la fel ca și endometrioza ori chiar cancerul genital. Pe lângă acestea, vaginitele, dereglările hormonale și chiar ovulația declanșează dureri. Nu trebuie pierdută din vedere nici eventualitatea unei sarcini extrauterine.
Analizele bune, pacientul e bolnav
Când pacientul are dureri, deseori nu există o relație directă între intensitatea durerii și gravitatea bolii! Adică nu înseamnă ca dacă ai dureri mari ai o boală gravă, iar dacă ai dureri mici, boala e mai puțin gravă. Sunt boli grave cu dureri mici (majoritatea cancerelor) și boli fără gravitate cu dureri foarte mari (colica renală, biliară, durerile articulare etc). Sunt persoane care au dureri de mult timp, iar toate analizele și testele sunt în limite normale.
Este evident că o durere e generată de o dereglare a unui organ, dar în majoritatea cazurilor analizele sunt normale în caz de durere. Și asta deoarece durerea poate fi dată de un spasm muscular, de o distensie a unui organ, de o tulburare a unui nerv, iar în toate aceste cazuri analizele sunt normale. Pe de altă parte, mai sunt și dureri funcționale, numite popular pe sistem nervos.