mamaplus

După lockdown, copiii au devenit mult mai sensibili la infecțiile respiratorii

-
//
09.07.2021

Doctorii spun că lipsa expunerii la virusuri din cauza lockdown-urilor, distanțării sociale și folosirii dezinfectantului, provoacă probleme sistemului imunitar încă neformat al copiilor. Spitalele din Noua Zeelandă se confruntă cu un val de infecții respiratorii la copii, din cauza neexpunerii acestora la mediul extern, așa cum se întâmpla înainte de apariția pandemie”, avertizează medicii. În Wellington, sunt internați momentan 46 de copii cu infecții respiratorii. Mulți dintre ei sunt bebeluși, și au nevoie de oxigen.

Virusul respirator sincitial (RSV) este o boală frecventă. În general, adulții experimentează simptome ușoare, dar copiii se pot îmbolnăvi grav, și pot chiar muri. 

Având în vedere că nu este vorba de doar câteva cazuri izolate, medicii din Noua Zeelandă vorbesc despre ”datoria imunitară” - aceasta apare atunci când oamenii nu sunt expuși în mod natural la virusuri, din cauza distanțării sociale, și astfel, anticorpii nu se formează, potrivit The Guardian.

”Ce experimentăm acum este rezultatul unei lipse de expunere a copiilor, astfel încât corpul lor nu este pregătit pentru ceea ce trăiește, și nu știe cum să răspundă”, spun specialiștii.

Fenomenul ”datoriei imunitare” se produce pentru că măsurile împotrivei pandemiei de COVID-19 nu țin doar coronavirusul la distanță. Ci și restul bolilor transmise viral, cum ar fi răceala, gripa sau bolile respiratorii mai puțin cunoscute cum ar fi RSA.

Dacă infecțiile bacteriene și virale nu circulă în rândul copiilor, acestea nu dezvoltă imunitate, ceea ce duce la focare mai mari de-a lungul timpului.

Cu cât sunt mai lungi aceste perioade de „expunere scăzută virală sau bacteriană”, cu atât este mai mare probabilitatea unor viitoare epidemii.